Obama: Iran-deal bouwt voort op winnende diplomatie uit Koude Oorlog
President Obama heeft het Amerikaanse Congres in een toespraak gewaarschuwd tegen het afwijzen van het atoomakkoord met Iran. Als het Congres volgende maand tegen de internationale nucleaire overeenkomst met Iran stemt, maken de Congresleden het Iran niet alleen makkelijker om een atoombom te produceren, maar versnellen ze de weg daar naartoe, zei Obama.
Obama hield de toespraak over het akkoord op de Amerikaanse Universiteit in Washington, waar president Kennedy in 1963 een oproep deed tot nucleaire ontwapening.
Kennedy pleitte op het hoogtepunt van de Koude Oorlog ook met succes voor een vreedzame oplossing, aldus Obama. De deal met Iran bouwt volgens hem voort op deze Amerikaanse traditie van diplomatieke onderhandelingen met tegenstanders, "op de diplomatie waarmee de Koude Oorlog werd gewonnen".
Oorlog
Volgens Obama is militair ingrijpen veel minder effectief dan diplomatie om Iran van een atoombom af te houden. Afwijzing kan maar tot één ding leiden, nog een oorlog in het Midden-Oosten, waarschuwt Obama. "De keus waarvoor we staan is uiteindelijk die tussen diplomatie en oorlog. Misschien niet morgen, misschien niet over drie maanden, maar wel snel. En oorlogen in het Midden-Oosten zijn verre van simpel."
De Israëlische premier Netanyahu wijst de overeenkomst met Iran volledig af. Obama toonde begrip voor de Israëlische zorgen, maar zei dat hij gelooft dat Netanyahu ongelijk heeft. Obama wees erop dat een Iran mét atoomwapens veel gevaarlijker is dan een Iran dat profiteert van lichtere sancties. Obama heeft Israël laten weten dat hij bereid is de Israëlische veiligheid te bespreken naar aanleiding van het akkoord.
Obama noemde de deal het sterkste non-proliferatieverdrag ooit. "Als Iran zich niet aan de voorwaarden houdt en toch een atoomwapen bouwt, zullen we daar zeker achter komen", verzekerde Obama.
Campagne
De president is bezig met een campagne om steun te verwerven voor de deal, die vorige maand werd gesloten. De deal houdt in dat Iran zijn nucleaire capaciteit verkleint en zijn installaties laat inspecteren. In ruil daarvoor beëindigt het Westen veel economische sancties tegen het land.
Gisteren ontving Obama twintig joodse leiders in het Witte Huis om hen te wijzen op de gevaren als de deal niet doorgaat.