Twee Iraanse vrouwen houden elkaars hand vast voor een verrijkingsfabriek in Iran
NOS Nieuws

Wat staat er in het atoomakkoord met Iran?

Lang is er over het atoomakkoord met Iran onderhandeld, en nu is er een akkoord. Het Iraanse kernprogramma wordt aan banden gelegd en in ruil daarvoor vervallen de economische sancties tegen Iran. De afspraken zijn nog niet officieel bekendgemaakt. Wel is de tekst al op enkele websites te vinden.

Daaruit blijkt dat Iran mag doorgaan met het nucleaire programma voor wetenschappelijke en economische doeleinden. De Iraniërs hebben afgesproken dat ze in elk geval geen kernwapens ontwikkelen. Ook de hoeveelheid uranium waarover Iran mag beschikken, wordt sterk verminderd naar maximaal 300 kilo.

Alle activiteiten op het gebied van kernenergie in Iran worden gecontroleerd door het Internationaal Atoomenergieagentschap. Dat brengt verslag uit aan onder meer de VN-Veiligheidsraad.

Geen sancties

De Veiligheidsraad en Duitsland hebben beloofd dat Iran in de toekomst net zo wordt behandeld als elk ander land dat vreedzaam kernenergie opwekt. De economische sancties tegen Iran worden opgeheven. Het wapenembargo blijft nog wel vijf jaar van kracht.

Het opheffen van de economische sancties betekent veel voor de bevolking van Iran. Zo wordt het in de toekomst weer mogelijk om geld van en naar Iran over te maken. Ook de bevroren tegoeden die Iraniërs in het buitenland hebben, worden weer toegankelijk.

Door het wegvallen van de sancties kan de economie weer aantrekken, omdat het makkelijker wordt voor buitenlandse bedrijven om zich in Iran te vestigen. Dat levert werkgelegenheid en inkomsten op.

Restricties

Mocht Iran zich niet houden aan de afspraken en toch uranium opwekken om wapens te maken, dan volgen er weer sancties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl