NOS Nieuws

VS en Iran erg tevreden, maar wel om verschillende redenen

De presidenten van de VS en Iran zijn allebei erg tevreden met het akkoord over het nucleaire programma. Beide landen zeggen dat aan hun eisen is voldaan.

President Obama zegt dat de deal betekent dat Iran geen kernwapens kan ontwikkelen. "Het akkoord garandeert dat elke weg naar zo'n wapen is afgesloten".

Obama benadrukt dat het akkoord niet is gesloten op basis van vertrouwen, maar op basis van controle. VN-inspecteurs hebben volgens hem onbeperkt en volledig toegang tot alle nucleaire installaties in Iran. Het land belooft in het akkoord bijna de hele voorraad verrijkt uranium op te geven.

'Opnieuw sancties als Iran zich niet aan afspraken houdt'

De wereld is zonder dit akkoord slechter af, zegt Obama. "De sancties waren ingesteld om diplomatieke onderhandelingen mogelijk te maken." Met alleen de sancties zou Iran volgens Obama niet capituleren of inspecteurs toegang geven. "Het zou onverantwoord zijn om weg te lopen van dit akkoord."

De Amerikaanse president zegt dat het nog steeds mogelijk blijft maatregelen te nemen als blijkt dat Iran zich niet aan de afspraken houdt. De sancties die nu geleidelijk worden opgeheven, kunnen indien nodig weer worden opgelegd.

Hij wil graag het debat aangaan met het Congres over het atoomakkoord, maar Obama zegt wel dat hij zijn veto zal uitspreken over wetgeving die de uitvoering van dit akkoord in de weg staan.

President Rohani van Iran zegt dat vandaag een eind komt aan "illegale en onderdrukkende" sancties. "Ons doel was om het nucleaire programma te behouden en de sancties opgeheven te krijgen. Vandaag erkennen de belangrijkste landen ter wereld ons recht op kernenergie. Vandaag betekent een einde en een nieuw begin", zei hij in een persconferentie.

De sancties zijn nooit succesvol geweest, zegt Rohani, maar hebben tegelijkertijd veel invloed gehad op het leven van mensen.

Reactie Iran op nucleair akkoord

Heuglijke dag

Volgens de Iraanse president is dit een heuglijke dag voor veel mensen in het Midden-Oosten. "De zionisten hebben geprobeerd dit akkoord tegen te houden, maar zij hebben gefaald."

Rohani stelt dat dit akkoord laat zien dat problemen opgelost kunnen worden. Hij vindt dat de nucleaire kwestie gepolitiseerd is, waardoor de wereld "iranfoob" is geworden. Vanaf nu kan geleidelijk een eind komen aan het wederzijdse wantrouwen, denkt de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl