Mogherini (L) aan de onderhandelingstafel in Wenen
NOS Nieuws

'Een historische overeenkomst voor een veilige wereld'

Het nucleaire akkoord dat de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland hebben gesloten met Iran, levert een positieve bijdrage aan de wereldvrede. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Mogherini gezegd, die een belangrijke rol bij de onderhandelingen speelde. "Het maakt de wereld een stuk beter", zei ze tijdens een persconferentie na afloop van de onderhandelingen in Wenen.

Mogherini spreekt van een historische dag. "Dit maakt een eind aan een crisis van tien jaar." Ze doelde daarmee op de economische sancties die Iran waren opgelegd, vanwege vermoedens dat het land kernwapens ontwikkelde. Het was voor buitenlanders verboden om zaken met Iran te doen. Teheran heeft altijd ontkend dat het kernwapens ontwikkelde.

"We wisten dat de onderhandelingen niet makkelijk zouden zijn, maar dat zijn historische beslissingen nooit", zei Mogherini. "Maar we wisten dat we het deden voor onze generatie en die na ons."

Exporteren

De exacte afspraken in het akkoord zijn nog niet officieel bekendgemaakt. Wel is de tekst al op enkele websites te vinden. Daaruit blijkt dat Iran mag doorgaan met het nucleaire programma voor wetenschappelijke en economische doeleinden. De Iraniërs hebben afgesproken dat ze in elk geval geen kernwapens ontwikkelen.

Alle activiteiten op het gebied van kernenergie in Iran worden gecontroleerd door het Internationaal Atoomagentschap. Dat brengt verslag uit aan onder meer de VN-Veiligheidsraad.

De Veiligheidsraad en Duitsland hebben beloofd dat Iran in de toekomst net zo behandeld wordt als elk ander land dat vreedzaam kernenergie opwekt en dat de economische sancties tegen Iran worden opgeheven. Het wapenembargo blijft nog wel vijf jaar van kracht.

Mocht Iran zich niet houden aan de afspraken, dan zal het weer meteen in zijn vrijheden worden beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl