Iraniërs lopen langs een muur met een schildering van de Iraanse geestelijke Khomeini
NOS Nieuws

'Akkoord gaat veel betekenen voor de gewone Iraniër'

Met het akkoord over het nucleaire programma van Iran, worden ook veel sancties opgeheven. Sancties die de economie van het land hard hebben geraakt. "Het opheffen van die maatregelen gaat heel veel betekenen voor de gewone Iraniër", zegt correspondent Thomas Erdbrink.

De Iraniërs zijn de afgelopen jaren onder slechte economische omstandigheden opgegroeid. "De mensen die nu 35 zijn, waren 22 toen het Iraanse kernprogramma in werking trad. Velen hebben geen werk en geen geld. Die hopen dat de toekomst beter wordt."

Een van de belangrijkste sancties die van tafel gaan, is het verbod op financiële transacties naar het buitenland. "Iraniërs konden geen geld overmaken naar het buitenland, en andersom was dat ook zo. Als dat weer kan is het voor buitenlandse bedrijven, die veel met internationale transacties werken, makkelijker om zich te vestigen in Iran. Dat levert werkgelegenheid en inkomsten op."

'Dit gaat grote gevolgen hebben voor de gewone Iraniër'

Studeren

Daarnaast is er nog een ander voordeel, zegt Erdbrink. "Iraanse ouders van wie de kinderen in het buitenland studeren, kunnen weer gewoon geld naar ze overmaken. En mensen kunnen weer zaken doen over de grens zonder extra kosten."

Er zijn veel mogelijkheden voor die bedrijven, maar het is de vraag of de Iraanse leiders bedrijven als Mc Donalds en Ikea toelaten vanwege hun ideologie.

Thomas Erdbrink, correspondent

Verder komen bevroren Iraanse tegoeden op bankrekeningen in het buitenland weer vrij. "Dat gaat om miljarden. Die kunnen nu weer in het land en de economie worden geïnvesteerd."

Westerse bedrijven

In Iran wonen 80 miljoen mensen, maar er is geen enkel westers bedrijf te vinden, vertelt Erdbrink. "Er zijn veel mogelijkheden voor die bedrijven, maar het is de vraag of de Iraanse islamitische leiders bedrijven als McDonald's en Ikea toelaten". Daarbij speelt de ideologie een grote rol, zegt Erdbrink. "Aan de andere kant zijn die bedrijven wel weer nodig om te investeren."

Bedrijven die wel worden toegelaten, kunnen veel geld verdienen in het land, zegt hij. "Denk vooral aan olie- en technologiebedrijven. Maar ook Nederlandse ondernemingen, zoals KLM, kunnen ervan profiteren. Tot een paar jaar geleden vloog de luchtvaartmaatschappij zes keer per week op Teheran. Nu niet meer. Dat zou in de toekomst kunnen veranderen."

Maserati's en Porsches

Maar er zijn ook verliezers. "Dat zijn vooral de mensen die de afgelopen jaren geld hebben verdiend aan de sancties door tegen hoge tarieven geld naar het buitenland te sluizen. Die rijden hier rond in Maserati's en Porsches. Zij zullen wel getroffen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl