Mugabe en zijn vrouw Grace in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare in september
NOS NieuwsAangepast

'10 miljoen en immuniteit voor Robert en Grace Mugabe'

De afgetreden Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft voor zijn vertrek een gouden handdruk van 10 miljoen dollar bedongen. Dat meldt de Britse krant The Observer op basis van een bron binnen de partij ZANU-PF. Ook heeft Mugabe geregeld dat hij en zijn familie niet strafrechtelijk vervolgd zullen worden en dat hun zakelijke belangen met rust worden gelaten.

Mugabe trad dinsdag af nadat het leger anderhalve week geleden een staatsgreep pleegde. In de tussentijd werd er onderhandeld over het vertrek van de president en zijn vrouw Grace, die haar man wilde opvolgen. Dat Mugabe onder andere vrijwaring van strafvervolging had geregeld was al eerder duidelijk, maar niet de inhoud van de deal.

Hij krijgt direct 5 miljoen dollar contant betaald en later volgen nog meer betalingen. Het precieze bedrag is niet bekend, maar volgens de bron van de krant zal het totaalbedrag minstens 10 miljoen bedragen.

Ook heeft de president bedongen dat hij op zijn landhuis in Zimbabwe mag blijven, in zijn huis 'Blue Roof'. De Zimbabwaanse staat betaalt hun zorgkosten, beveiliging, personeel en buitenlandse reizen. Daarnaast krijgt de 93-jarige president tot aan zijn dood zijn jaarlijkse salaris van 150.000 dollar uitbetaald. Als hij overlijdt, dan krijgt zijn vrouw Grace (52), die in Zimbabwe bekendstaat als 'Gucci Grace', voor de rest van haar leven jaarlijks 75.000 dollar.

Kritiek oppositie

Oppositieleden hebben kritiek geuit op het akkoord tussen Mugabe en het leger. Een van hen wijst erop dat ZANU-PF wel kan afspreken dat Mugabe immuniteit geniet, maar dat dat niet betekent dat hij niet vervolgd kan worden voor de dingen die tijdens zijn regeerperiode zijn gebeurd.

Mugabe was sinds 1980 aan de macht in het Afrikaanse land. Onder zijn leiding kwam de economie in een negatieve spiraal terecht, verloor de munt zijn waarde en bouwde het land veel schulden op. De werkloosheid in het land wordt geschat op zo'n 90 procent en onderwijs en gezondheidszorg stellen niet veel voor. De levensverwachting is met 60 een van de lagere in de wereld.

Vrijdag werd Mugabes opvolger Mnangagwa (75) beëdigd. Hij heeft de bevolking opgeroepen om niet voor eigen rechter te spelen en prees de "immense bijdrage" van Mugabe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl