'Legertop Zimbabwe spreekt morgen weer met Mugabe'

Aangepast
Betogers in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare Reuters

De Zimbabwaanse legerleiding gaat morgen opnieuw met president Robert Mugabe in gesprek, vrijwel zeker over diens aftreden. Volgens de Zimbabwaanse staatsomroep wordt dat de tweede ontmoeting tussen Mugabe en de legertop.

De omroep meldt dat de onderhandelingen worden geleid door de katholieke priester Fidelis Mukonori. Ook de directeur van de geheime dienst en Mugabes woordvoerder zouden bij het gesprek aanwezig zijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zimbabwe: het nieuws van dag tot dag

Persbureaus Reuters en AP meldden eerder al dat Mugabes partij ZANU-PF hem morgen wil ontslaan als partijleider. Vicepresident Mnangagwa, die onlangs door Mugabe de laan uit werd gestuurd, wordt naar verwachting gerehabiliteerd.

Mugabe zelf lijkt niet te willen wijken. Volgens zijn neef ziet hij zichzelf nog steeds als de legitieme president van Zimbabwe en is hij bereid te sterven voor "de rechtvaardige zaak". ZANU-PF zou ook Grace Mugabe haar macht willen ontnemen: zij leidt nu nog de vrouwenafdeling van de partij, maar de partijtop is van plan haar af te zetten.

Het gaat allemaal heel vrolijk en gedisciplineerd

Correspondent Bram Vermeulen

"We weten zeker dat acht van de tien provinciebesturen van ZANU-PF een motie van wantrouwen tegen Mugabe hebben aangekondigd", zegt correspondent Bram Vermeulen. "Dat zou maandag in het parlement kunnen gebeuren en dan zou een afzettingsprocedure kunnen worden gestart."

Of daarmee het tijdperk-Mugabe ook echt voorbij is, is nog onduidelijk. Vermeulen: "Dat is pas voorbij als hij besluit af te treden of wordt afgezet. We weten het pas als het gebeurt. Het is hier in Harare ongelooflijk spannend."

Ambtswoning

In Harare waren vandaag tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen Mugabe. Zelfs blanke boeren namen deel aan het protest. Betogers wisten tot op 200 meter van zijn ambtswoning te komen, voor ze werden tegengehouden door het leger. Daarna gingen ze op de straat zitten.

"Het is ongelooflijk ontroerend om al die mensen te zien die zo lang bang zijn geweest om te demonstreren", vertelt Vermeulen. "Het gaat allemaal heel vrolijk en gedisciplineerd. Er is hoop onder de mensen dat er iets gaat gebeuren."

Zelfde kliek

Maar het is de vraag of er echt iets gaat veranderen. "Wie het straks ook overneemt, het lijkt er toch op dat het uit dezelfde kliek zal zijn die Mugabe zo lang in het zadel heeft gehouden", aldus Vermeulen

Mugabe verblijft waarschijnlijk in zijn privéverblijf 'Blue Roof', eveneens in Harare. Of zijn vrouw Grace daar ook is is niet duidelijk: volgens onbevestigde berichten is zij Zimbabwe ontvlucht.

STER Reclame