President Mugabe van Zimbabwe is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij heeft dat laten weten in een brief aan de voorzitter van het Zimbabwaanse parlement. In het parlement brak een luid gejuich los toen de voorzitter het aftreden meldde. De vergadering werd stilgelegd.

Volgens de regeringspartij Zanu-PF kan de afgezette vice-president Mnangagwa Mugabe binnen 48 uur opvolgen.

Blijdschap om aftreden Mugabe

In het parlement werd vergaderd over de afzettingsprocedure tegen Mugabe. In de brief schrijft Mugabe dat hij vrijwillig en met onmiddellijke ingang zijn ontslag aanbiedt, in het belang van een vreedzame machtsoverdracht.

In de straten van de hoofdstad Harare zijn duizenden juichende mensen. Auto's rijden toeterend rond.

Het aftreden van Mugabe komt toch nog onverwacht. Verwacht was dat hij zondagavond in een tv-toespraak zijn aftreden bekend zou maken, maar dat deed hij niet. Vorige week woensdag greep het leger de macht.

Mugabe verscheen vorige week voor het eerst weer in het openbaar AFP

Gisterochtend verliep een ultimatum. Omdat hij niet voor die tijd de eer aan zichzelf hield, begon het parlement met een afzettingsprocedure. De regeringspartij Zanu-PF had een motie van wantrouwen opgesteld. Daarin stond dat Mugabe "een bron van instabiliteit is", dat hij de rechtsstaat niet respecteert en dat hij verantwoordelijk is voor de economische malaise waarin het land verkeert.

Mugabe is 37 jaar aan de macht geweest.

Robert Mugabe: ooit geliefd, later verguisd

NOS-correspondent Bram Vermeulen noemt Mugabe "de beste schaker die het land ooit gehad heeft. Hij was altijd de slimste. Steeds als iemand probeerde de macht over te nemen, schoof Mugabe hem aan de kant."

Dat gebeurde ook met vice-president Mnangagwa, die vorige week werd ontslagen. Mnangagwa heeft zijn functie inmiddels terug. Hij kan Mugabe nu opvolgen als interim-president en verkiezingen uitschrijven, aldus Vermeulen.

Hij verwacht dat ballingschap het lot van Mugabe wordt. "We weten dat hij een huis heeft in Namibië, maar misschien zijn z'n partijgenoten wel aardig en mag-ie gewoon in zijn vaderland blijven."

STER reclame