Macron tijdens de speech AFP

Het heeft even geduurd, maar ook de Franse president Macron heeft gereageerd op de MeToo-discussie rondom seksueel geweld. Vandaag, op de Internationale Dag tegen Vrouwengeweld, kwam Macron met een plan vol nieuwe maatregelen voor Frankrijk. "Een omvangrijk plan, van A tot Z", zegt correspondent Frank Renout.

De Franse president hoopt met zijn initiatief de schaamte van slachtoffers van seksueel misbruik weg te nemen. Ook wil hij de "seksistische cultuur" van het land veranderen. De belangrijkste punten in zijn plan richten zich op preventie, begeleiding en repressie.

De maatregelen beginnen al op de kleuterschool. Daar moeten kinderen volgens Macron al vroeg over stereotypering worden opgevoed: mannen en vrouwen zijn gelijk, moet de boodschap zijn. Om jongeren een beter voorbeeld te geven, moet er meer toezicht komen op porno op internet. Ook belooft Macron betere begeleiding voor slachtoffers van seksueel misbruik. Voor die slachtoffers komt er ook een online meldpunt voor seksueel geweld: zo kunnen Fransen vanuit huis een aanklacht indienen.

"Op het gebied van repressie waren er geen nieuwe maatregelen, maar herhaalde Macron eerdere regels", legt Renout uit. Slachtoffers die misbruikt zijn tijdens hun kinderjaren kunnen tot 30 jaar na het incident aangifte doen, benoemde hij.

Seksueel volwassen

Wel wordt de leeftijd waarop iemand als seksueel volwassen wordt gezien, aangepast: iemand is seksueel volwassen op 15-jarige leeftijd. Dat is, toevallig of niet, ook de leeftijd waarop Macron zijn vrouw Brigitte leerde kennen.

Het is een belangrijke maatregel, want in de wet staat nu dat seksueel contact met een kind alleen strafbaar is als een van beiden zich verzet of als er geweld wordt gebruikt, zelfs als het gaat om seks met een kind van zes jaar oud.

Macron wilde een echt plan hebben. Een plan van A tot Z. Dat heeft hij nu.

Correspondent Frank Renout

Echt ingaan op de MeToo-discussie ging Macron niet, maar hij zei wel iets opmerkelijks. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk begin dit jaar ging Macrons team langs veel huizen om te vragen waar men zich het meeste zorgen om maakte. Rond Parijs stond bij vrouwen seksueel geweld op 1. Macron gaf vandaag toe dat hij daarvoor niet wist dat het probleem zo groot was. "Afgelopen jaar overleden 123 vrouwen door geweld", lichtte hij nog toe, gevolgd door een moment van stilte.

Het lijkt dus dat Macron al die tijd over de MeToo-discussie heeft gezwegen omdat hij in een reactie niet met een half plan wilde komen, zegt Renout. "Hij wilde een echt plan hebben. Een plan van A tot Z. Dat heeft hij nu."

STER reclame