NOS NieuwsAangepast

Filmmakersbond komt met vertrouwenspersoon na MeToo-schandaal

De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers (NBF) gaat een vertrouwenspersoon aanstellen naar aanleiding van het #MeToo-schandaal. De bedoeling is dat film- en televisiemakers op een laagdrempelige manier met hun klachten terechtkunnen.

De NBF werkt samen met veel televisiemakers en producenten. De vereniging heeft zo'n zevenhonderd leden, onder wie tv-presentatrice Sonja Barend, actrice Willeke van Ammelrooy en filmregisseur Paul Verhoeven.

Ron Toekook van de filmmakersbond is de initiatiefnemer van het meldpunt. "We horen vaak van mensen dat ze nergens naartoe kunnen als ze een klacht hebben. We verwachten dat een aantal acteurs zich nu wel gaat melden."

Kemna Casting

"Van acteurs die bij Kemna Casting werken, horen we dat ze het gevoel hebben dat ze hun eigen vertrouwenspersoon niet kunnen vertrouwen", zegt Toekook. "Wij willen nu iemand die een luisterend oor kan zijn en kan kijken of er aangifte moet worden gedaan."

Kemna Casting raakte in opspraak, toen voormalig castingdirector Job Gosschalk toegaf dat hij over grenzen is gegaan bij acteurs die hij begeleidde. Zo vroeg hij de acteurs hun kleren uit te trekken.

"Of je nu wel of geen lid van de NBF bent, je kunt altijd bij onze vertrouwenspersoon terecht", zegt Toekook. "Het is namelijk belangrijk dat mensen die in de film- en tv-sector werkzaam zijn, zich veilig voelen en dat hun klachten gehoord worden. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl