'Geweld tegen vrouwen is niet alleen een grote-stadsprobleem'
Extra verlichting, camera's buiten horecagelegenheden of extra agenten in uitgaansgebieden: gemeentes kunnen allerlei maatregelen nemen om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Dat zegt de VN-vrouwenorganisatie op de internationale dag tegen vrouwengeweld.
In Nederland is Castricum de eerste gemeente die met die aanbevelingen aan de slag gaat. De gemeente start het VN-project 'Safe Streets' komende week met een enquête naar het veiligheidsgevoel van vrouwelijke inwoners. Als daaruit blijkt dat er bepaalde plekken zijn waar vrouwen zich vaak onveilig voelen, kan de gemeente daar maatregelen nemen.
Castricum is niet de enige gemeente die meedoet: ook Emmen en Groningen zijn met het VN-project bezig en in Utrecht, Almere en Breda gaan er stemmen op om dat ook te doen.
Een kleine gemeente als Castricum heeft ook een uitgaansleven en drie middelbare scholen. Daarom is het ook daar nodig is.
Volgens Marije Cornelissen van de VN-vrouwenorganisatie richt het project zich juist niet alleen op de grote steden. "Kleinere gemeenten denken vaak: dit is vooral een grote-stadsprobleem. Maar dat is niet het geval", zegt ze. "Een kleine gemeente als Castricum heeft ook een uitgaansleven en drie middelbare scholen. Als je bedenkt dat de vrouwen die het meeste last hebben van intimidatie op straat tussen de 16 en 24 jaar zijn, dan begrijp je waarom het ook daar nodig is."
Als voorbeelden van maatregelen noemt Cornelissen ingrepen in de openbare ruimte, zoals het verlichten van een donker fietstunneltje of het kappen van bomen of bosjes op plekken waar vrouwen zich onveilig voelen. Ook denken gemeentes na over extra politietoezicht en samenwerking met horecagelegenheden.
Boetes
Straatintimidatie is al langer een belangrijk thema in Nederlandse gemeenten. Amsterdam en Rotterdam gaan geldboetes zetten op het intimideren van vrouwen op straat. Intimideren kan breed worden opgevat: het gaat van iemand iets naroepen tot een vrouw direct om seks vragen. Als daders betrapt worden, kunnen ze vanaf 1 januari boetes krijgen tot 4100 euro.