EPA

Een 28-jarige man die in Frankrijk seks heeft gehad met een 11-jarig meisje, wordt niet vervolgd voor verkrachting. Volgens de Franse justitie heeft het meisje niet geprotesteerd en is er daarom geen sprake van verkrachting. Hij moet wat justitie betreft alleen voorkomen voor seksueel geweld.

De man sprak het meisje twee keer op straat aan, in een voorstad van Parijs. "Bij de derde keer zou ze zijn meegegaan naar zijn flat", zegt correspondent Frank Renout. "Daar was sprake van seksueel misbruik. Het kwam tot orale seks en penetratie."

De man werd opgepakt en bekende alles. Maar hij wordt dus niet vervolgd, vanwege de Franse wet. Die zegt dat seksueel contact alleen strafbaar is als een van beiden zich verzet of als er geweld wordt gebruikt, zelfs als het gaat om seks met een kind van zes jaar oud.

Uitgesteld

De familie van het meisje is het niet eens met de rechtsgang. Hun advocaat wil dat de man alsnog wordt vervolgd voor verkrachting. De zaak, die deze week zou dienen, is daarom uitgesteld tot februari volgend jaar.

In Frankrijk leidt de zaak tot veel commotie. "Het speelde al in april, maar via de media is het nu naar buiten gekomen", zegt Renout. "Een adviesorgaan van de regering heeft gezegd dat ze in 2016 al adviseerden om in de Franse wet een leeftijdsgrens te stellen, van dertien jaar. Maar zover is het nog niet."

STER reclame