ANP

De jongen die de Hoevelakense tiener Romy in juni misbruikte en om het leven bracht, heeft jeugd-tbs en een jaar jeugddetentie gekregen. Dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie en tevens de maximale straf die iemand onder de 16 kan krijgen.

De jongen van 14 uit Lunteren was niet in de rechtszaal. Hij heeft bekend dat hij zijn klasgenoot heeft misbruikt en gewurgd toen ze van school naar huis fietste. Twee dagen na de vondst van haar lichaam, in een sloot in Achterveld, werd hij aangehouden.

App-bericht

De verdachte was in beeld gekomen op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen. In het laatste app-bericht van de 14-jarige Romy aan haar vrienden schreef ze dat de jongen met haar wilde meefietsen en dat ze hem eng vond.

Nadat de jongen Romy meermaals had verkracht, dreigde zij hem aan te geven. Daarop wurgde hij haar, duwde haar in het water en fietste weg. Niet duidelijk is of ze toen al dood was.

Jeugd-tbs is volgens de rechtbank nodig vanwege de "zeer complexe problematiek" bij de veroordeelde. Hij heeft onder meer een verstoorde persoonsontwikkeling, een gedragsstoornis en een gebrek aan empathische en schuldgevoelens.

De kans op herhaling achten deskundigen groot. De jongen kwam al eerder in aanraking met de politie, vanwege een aanranding in 2016. Die zaak werd geseponeerd omdat behandeling van de jongen zinvoller werd geacht.

De behandeling van de jongen zal volgens de deskundigen vermoedelijk jaren duren. Jeugd-tbs duurt maximaal zeven jaar, maar kan daarna worden omgezet in een volwassen tbs-behandeling.

STER reclame