Woede over eis in zaak-Romy, maar het is de maximale straf
Anna Mees
redacteur Online
Anna Mees
redacteur Online
De eis van het Openbaar Ministerie tegen de 14-jarige verdachte in de zaak Romy van een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, is de maximaal op te leggen straf voor jongeren tussen de 12 en de 15 jaar. Toch roept het bij veel mensen de vraag op of een jaar de cel in niet te kort is.
Een greep uit de honderden reacties op de Facebook-pagina van de NOS:
Als iemand een ander op een gruwelijke manier van zijn leven ontneemt, mag je toch verwachten dat zijn toekomst hem ook ontnomen wordt.
Ik begrijp überhaupt niet waarom je nog vrijkomt na zo'n ernstige daad.
De jongen heeft het verkrachten en doden van het meisje bekend en is volgens de officier van justitie verminderd toerekeningsvatbaar.
"In dit soort zaken worden altijd veel wenkbrauwen gefronst: hoe kun je zo'n ernstig delict nou afdoen met één jaar?", zegt jeugdcriminaliteit-onderzoeker Peter van der Laan van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). "Maar dat is niet het hele verhaal."
De jeugd-tbs, die officieel Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ) heet, wordt na twee jaar geëvalueerd en duurt maximaal zeven jaar. Als de rechter het nodig vindt, kan die de maatregel omzetten in tbs voor volwassenen en kunnen daders in theorie voor de rest van hun leven vastzitten.
Misgegaan
"De jeugddetentie is eigenlijk een signaal dat wij dit als samenleving niet pikken", zegt Van der Laan. Bij jeugdstrafrecht is opvoeding van de minderjarige een belangrijk doel. "Het feit dat een jong iemand zo'n ernstig delict pleegt, moet bijna wel zeggen dat er iets is misgegaan in de opvoeding en ontwikkeling."
Als een PIJ-maatregel wordt opgelegd, begint de behandeling dan ook direct, terwijl volwassenen met gevangenisstraf en tbs eerst hun straf moeten uitzitten voordat de behandeling in een aparte kliniek begint.
Cocktail
Bij hun behandeling krijgen minderjarige veroordeelden wat Van der Laan een 'enorme cocktail van activiteiten en therapieën' noemt: individuele therapie, groepstherapie, training in cognitieve vaardigheden, sociale vaardigheden, agressieregulatie.
"Ze leren met hun korte lontje om te gaan, zodat ze als ze zich geprovoceerd voelen, eerst nadenken in plaats van onmiddellijk gaan meppen."