Libanese premier Hariri schort ontslag op

De Libanese premier sprak zijn aanhangers toe bij zijn terugkeer in Beiroet AFP

De Libanese premier Hariri heeft zijn ontslagverzoek opgeschort, in afwachting van verdere besprekingen in Libanon. Hariri maakte dat een dag na zijn terugkeer in Beiroet bekend. De bekendmaking lijkt een klap in het gezicht van Saudi-Arabië, dat achter zijn ontslagaanvraag lijkt te zitten.

Bijna drie weken geleden diende Hariri onverwacht zijn ontslag in in Saudi-Arabië, waar hij vervolgens twee weken bleef. President Aoun accepteerde het ontslag niet, zolang hij Hariri niet persoonlijk had gesproken. Hij beschuldigde de Saudiërs ervan Hariri gevangen te houden, iets wat Hariri steeds ontkende.

Hariri verklaarde vandaag dat hij de belangen van Libanon vooropstelt. Hij zei dat hij nogmaals zijn ontslag heeft ingediend, maar dat hij is ingegaan op Aouns voorstel om tijd te nemen voor besprekingen. Hariri hoopt nu op "een verantwoordelijke dialoog om ons geliefde land door deze moeilijke periode heen te slepen". Hij voegde eraan toe dat Libanon neutraal moet blijven in de conflicten in de regio.

Toen Hariri deze maand in Saudi-Arabië zijn ontslag indiende, beschuldigde hij Iran ervan zich te mengen in zaken van de Arabische landen. Onder leiding van de nieuwe sterke man kroonprins Mohammed bin Salman voert Saudi-Arabië de woordenstrijd tegen Iran op. Via Hezbollah zou Iran in Libanon ook een rol spelen.

STER Reclame