1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Indiase politie zet vrouwelijke motorbrigade in tegen verkrachtingen

De politie van New Delhi zet een politiebrigade op met alleen vrouwelijke motoragenten. Zij moeten vrouwen beschermen in de stad die bekendstaat als de verkrachtingshoofdstad van India.

De brigade heet Raftaar, wat snelheid betekent. Vanaf volgende maand rijden de agentes met 600 motoren door de stad. Ze dragen vuurwapens, bodycams, pepperspray en stroomstootwapens.

Meer verkrachtingen

In New Delhi registreerde de politie vorig jaar meer dan 2000 verkrachtingen, een stijging van 67 procent sinds 2012. Maar het daadwerkelijke aantal verkrachtingen ligt vermoedelijk talloze malen hoger.

Volgens de nieuwsorganisatie Thomson Reuters Foundation is Delhi - samen met Sao Paulo - de onveiligste stad ter wereld op het gebied van seksueel geweld tegen vrouwen.

Er is veel kritiek op de politie in de Indiase hoofdstad. Er zouden te weinig agenten zijn om de 26 miljoen inwoners te beschermen. Verkrachters en aanranders slaan vaak hun slag in de vele nauwe steegjes, waar bijna nooit daglicht is. Het is daar zo smal dat politieauto's er moeilijk kunnen komen.

Snelle motoren

De motoren met vrouwelijke agenten kunnen wel snel te hulp schieten als vrouwen worden aangevallen, zegt de politie. "De motoragentes zijn zichtbaar en geven andere vrouwen een veilig gevoel. We willen ze vooral laten rondrijden in gebieden met veel vrouwen, zoals universiteitswijken", zegt een woordvoerder tegen de Britse krant The Guardian.

Het aantal verkrachtingen stijgt omdat criminelen weten dat ze ermee wegkomen

​Vrouwenrechtenorganisatie Shakti Vahini

Vrouwenrechtenorganisatie Shakti Vahini vindt de vrouwenbrigade een ondoordachte maatregel. "Het aantal verkrachtingen stijgt doordat criminelen weten dat ze ermee wegkomen", aldus voorzitter Ravi Kant. "Politieonderzoeken zijn zo amateuristisch dat rechters bijna niemand veroordelen. We hebben een echte oplossing nodig."

Protesten

Vijf jaar geleden leidde een gewelddadige groepsverkrachting in New Delhi tot massale protesten. Een 23-jarige studente werd een uur lang in een bus verkracht en mishandeld en daarna uit de rijdende bus gegooid. Ze overleed aan haar verwondingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl