EPA
NOS Nieuws

Opnieuw gruwelijke groepsverkrachting in India

India is opnieuw opgeschrikt door een gruwelijke groepsverkrachting. In de buurt van de hoofdstad New Delhi is het lichaam gevonden van een verkrachte Nepalese vrouw. Haar onderlichaam is bewerkt met stokken en stenen. Het lag al een paar dagen in een veld en was aangevreten door dieren, zegt NOS-correspondent Joeri Boom. Er zijn meerdere daders.

Ook is een Japanse toeriste verkracht. De vrouw was het slachtoffer van een man die zich voordeed als gids. De 20-jarige toeriste huurde de man gisteren in voor een rondleiding door de stad Jaipur, maar hij drogeerde haar.

Laks

Volgens Boom doet de zaak van de 28-jarige Nepalese vrouw denken aan een groepsverkrachting uit 2012 van een studente in een bus. Die zaak veroorzaakte destijds veel ophef. Bij de zaak van de Nepalese vrouw valt opnieuw de gruwelijkheid op, en ook heeft de politie weer laks opgetreden, zegt Boom.

De familie van de Nepalese had aangifte gedaan van haar vermissing, maar de politie deed geen onderzoek. Inmiddels grijpt de overheid wel in. "Er is meteen een commissaris uit een grote stad op gezet. Hij beloofde agenten aan te pakken die niet hebben opgetreden."

Acht van de negen verdachten zijn inmiddels opgepakt. Volgens de politie hebben ze een bekentenis afgelegd.

Vaker aangifte

Sinds de verkrachtingszaak uit 2012 zit de politie in het algemeen dichter op zaken, zegt Boom. Ook wordt vaker aangifte gedaan van verkrachting. "Maar dat zegt niets. Het kan zijn dat er meer verkrachtingen plaatsvinden. Maar het kan ook zijn dat vrouwen zich veiliger voelen om aangifte te doen, omdat ze denken dat de politie serieuzer gaat optreden."

Volgens Boom is de verandering vooral bij vrouwen zelf te bespeuren. Ze zijn zich meer bewust van de gevaren. "Veel vrouwen doen zelfverdedigingscursussen en leren elkaar hoe je seksueel geweld kunt voorkomen", zegt Boom. "Maar wat er natuurlijk echt nodig is, is een mentaliteitsverandering bij mannen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl