1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Indiase goeroe krijgt 20 jaar cel voor verkrachting

De Indiase goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh is tot 20 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van twee vrouwelijke volgelingen in 2002. Eerder waren er berichten dat de straf 10 jaar bedroeg, maar naar nu blijkt legde de rechter hem celstraffen op van 10 jaar per verkrachting.

De flamboyante sekteleider werd vorige week vrijdag al schuldig bevonden. Na zijn veroordeling kwam het tot massale rellen, waarbij 38 mensen om het leven kwamen.

Singh (50) is de leider van de Dera Sacha Sauda-sekte, die zegt meer dan 60 miljoen aanhangers te hebben. Zijn achterban beschouwt hem als een godheid. Afgelopen vrijdag waren zo'n 200.000 aanhangers naar de stad afgereisd waar de zitting plaatsvond. Zij richtten vernielingen aan en staken gebouwen in brand.

De autoriteiten in India hadden voor de zitting van vandaag tal van veiligheidsmaatregelen getroffen. Het Indiase leger stond paraat en scholen en universiteiten bleven in twee deelstaten dicht. Mobiele netwerken en internetverbindingen waren tijdelijk platgelegd.

Avondklok en prikkeldraad

Daarnaast hoefde Singh niet naar de rechtbank te komen, zoals gebruikelijk is. In plaats daarvan reisde de rechter af naar de gevangenis waar de sekteleider vastzit, in de stad Rohtak in de noordelijke deelstaat Haryana.

Het cellencomplex was voor de gelegenheid veranderd in een fort en werd bewaakt door zo'n 2300 agenten en militairen. De wegen naar de gevangenis waren afgezet met prikkeldraad. Ook bij het landgoed van Singh in de stad Sirsa werd veel beveiliging ingezet. In sommige gebieden gold een avondklok en een verbod op samenscholing.

Door de maatregelen waren er in de aanloop naar het vonnis geen grote groepen aanhangers op de been in de buurt van de gevangenis. Wel werden in Sirsa enkele voertuigen in brand gestoken, schrijven Indiase media.

MSG The Saint
Screenshot van de website van Gurmeet Ram Rahim Singh

'Geweld is onacceptabel'

Afgelopen weekend ontruimden de politie en het leger alvast delen van het hoofdkwartier van de Dera Sacha Sauda-sekte in Sirsa, een enorm terrein met scholen, een ziekenhuis en een bioscoop. Toch zijn er volgens Indiase media nog tienduizenden aanhangers aanwezig op het terrein.

De Indiase premier Modi waarschuwde al dat geweld niet zal worden geaccepteerd. "Diegenen die gewelddadig zijn, zullen niet worden gespaard", zei hij bij een toespraak op de radio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl