Dodental in India na veroordeling goeroe stijgt naar 28

In India zijn bij massale rellen naar aanleiding van de veroordeling van een populaire goeroe zeker 28 mensen om het leven gekomen. Gurmeet Ram Rahim Singh werd door de rechter veroordeeld voor de verkrachting van twee vrouwelijke volgelingen in 2002. Vermoedelijk hoort hij maandag welke straf hij krijgt.

Zo'n 200.000 aanhangers die de goeroe als godheid beschouwen, waren voorafgaand aan de uitspraak naar Chandigarh gereisd. In de stad waren zo'n 15.000 politieagenten en paramilitaire eenheden ingezet om de rust te bewaren. Die konden niet voorkomen dat de volgelingen vernielingen aanrichtten, verslaggevers belaagden en overheidsgebouwen in brand zetten.

Het geweld heeft zich ook verspreid naar omringende gebieden. In verschillende dorpen in het land zijn treinstations in brand gezet.

  • Reuters
  • Reuters
    Betogers belaagden journalisten
  • AFP
  • AFP

Bij de onlusten zijn zo'n 250 mensen gewond geraakt. Sommige slachtoffers zijn door kogels geraakt. Volgens de lokale autoriteiten zijn er zo'n 1000 aanhangers van de goeroe opgepakt. Een woordvoerder van de politie zegt tegen persbureau AFP dat de situatie nu "gespannen maar onder controle is".

De 50-jarige Singh is de leider van Dera Sacha Sauda en geldt als een van de invloedrijkste goeroes van India. Hij zegt 50 miljoen volgelingen te hebben. In India hebben goeroes vaker grote scharen fanatieke aanhangers, en soms zelfs gewapende milities. Dat heeft al vaker tot gewelddadigheden geleid.

Screenshot van de website van Gurmeet Ram Rahim Singh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl