Gurmeet Ram Rahim Singh
NOS NieuwsAangepast

Rellen na veroordeling van 'goeroe van de bling': wie is deze man?

De flamboyante Indiase goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh werd gisteren veroordeeld voor de verkrachting van twee vrouwelijke volgelingen. Daarop ontstonden massale rellen door de aanhangers van Singh, waarbij zeker 28 doden vielen. Wie is die goeroe die zoveel mensen op de been brengt?

Op Twitter beschrijft hij zichzelf als een heilige geestelijke, filantroop, veelzijdig zanger en sporter, filmregisseur, acteur, artistiek leider, dirigent, (tekst)schrijver, autobiograaf en cameraregisseur.

Bling

Als 'Rockstar Baba' is Singh met glimmende, kleurige kleding regelmatig te zien in muziekvideo's. Hij kreeg ook de bijnaam 'goeroe van de bling', vanwege zijn grote voorliefde voor glimmende juwelen. De laatste jaren speelde hij ook in drie films die hij zelf produceerde.

In die films, die worden uitgebracht onder de naam MSG: Messenger of God doet hij waaghalzige stunts en vecht hij met buitenaardse wezens, geesten, olifanten en schurken.

Singh was 7 jaar oud toen hij door zijn voorganger Shah Satnam Singh Maharaj in de Dera Sacha Sauda-sekte werd opgenomen. In de kronieken van de sekte wordt hij beschreven als een wonderkind. Hij was goed in alles en kon al autorijden toen hij acht jaar oud was. Op zijn 23ste werd Singh zelf de leider van de sekte.

De Dera Sacha Sauda-sekte beschrijft zichzelf als een spirituele organisatie voor maatschappelijk welzijn zonder winstoogmerk. De sekte werd al in 1948 opgericht en heeft als doel om de spirituele ontwaking van de massa te ondersteunen, de mensheid te verheffen en een betere wereld te creëren.

De thuisbasis van de sekte, die zegt meer dan 60 miljoen volgelingen te tellen, is in het noorden van India. Ook zijn er 46 vestigingen in andere delen van India en in de rest van de wereld.

Singh kwam in 2002 in opspraak toen hij werd beschuldigd van de verkrachting van twee sekteleden. Ook werd hij ervan beschuldigd dat hij 400 van zijn volgelingen ertoe gedwongen zou hebben om zich te laten castreren zodat ze 'dichter bij god' zouden kunnen komen.

Daarnaast werd hij ervan beschuldigd dat hij een sektelid dat zich tegen hem had gekeerd had laten vermoorden. Ook liep een onderzoek naar de moord op een journalist die onderzoek deed naar onwettige activiteiten binnen de sekte. Singh heeft al deze aantijgingen altijd ontkend.

Sikh-goeroe

In 2007 was de sekte in het nieuws toen Singh het aan de stok kreeg met de sikh-gemeenschap in India toen hij zich in een advertentie had laten afbeelden als goeroe Gobind Singh, een eerbiedwaardige sikh-goeroe. In 2015 ontstond een soortgelijke ophef toen hij verscheen in een video waar hij de hindoegod Vishnu verbeeldde.

In 2010 organiseerde de sekte een massale huwelijksceremonie waarin duizend volgelingen 'vrijwillig' trouwden met prostituees.

Straf

Tot nu toe kwam Singh altijd overal mee weg. Mogelijk droeg de grote schare politici onder zijn volgers daaraan bij.

Vandaag werd hij door de rechtbank dus schuldig bevonden aan de verkrachting van twee sekteleden. Vermoedelijk hoort hij maandag welke straf hij krijgt.

Kungfu als wapen tegen misbruik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl