Charlie Rose (l) interviewt de Syrische president Assad, in maart 2015 in Damascus EPA

Twee prominente journalisten zijn in de Verenigde Staten beschuldigd van seksueel wangedrag. Het gaat om Witte Huis-verslaggever Glenn Thrush van The New York Times en Charlie Rose, die op de publieke omroep PBS een gerenommeerd interviewprogramma heeft en een ochtendshow presenteert bij CBS.

Thrush is geschorst door de krant en PBS heeft de Charlie Rose-show per direct stilgelegd. Ook CBS heeft Rose geschorst. De 75-jarige Rose wordt door acht verschillende vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding. De vrouwen zijn in de leeftijd van 21 tot 37 en het misbruik zou hebben plaatsgevonden vanaf eind jaren 90 tot in elk geval 2011. Rose zou in hun aanwezigheid naakt hebben rondgelopen, hun borsten en billen hebben vastgepakt en de vrouwen in hun kruis hebben gegrepen.

In een verklaring aan The Washington Post zegt Rose dat het hem spijt dat hij zich onbehoorlijk heeft gedragen. Tegelijkertijd zegt de journalist dat hij altijd het idee had dat het initiatief van beide kanten kwam. Nu realiseert hij zich naar eigen zeggen dat dat niet het geval was. Daarbij zijn volgens hem niet alle aantijgingen op zijn plaats.

Glenn Thrush (50) van The New York Times is eveneens door verscheidene vrouwen beschuldigd, via de nieuwssite Vox.

De journalist zou over de schreef zijn gegaan tussen 2009 en 2016, toen hij nog werkte voor de nieuwssite Politico, maar ook daarna, na zijn overstap naar The New York Times. De krant noemt de beschuldigingen zorgwekkend en stelt een onderzoek in.

Thrush heeft volgens Vox bij herhaling vrouwen tegen hun zin betast en gekust. Een van hen is de auteur van het artikel, Laura McGann, een collega van Thrush in zijn tijd bij Politico. Hij zou haar vijf jaar geleden in een bar hebben gekust en een hand op haar dij hebben gelegd, nadat hij een derde persoon in hun gezelschap had gevraagd te vertrekken. Daarna zou hij verhalen de wereld in hebben geholpen waarin het leek alsof McGann juist toenadering had gezocht.

Dat de verslaggever uitgerekend bij The New York Times werkt is pikant: die krant speelde een hoofdrol bij het aan het licht brengen van andere schandalen rond seksueel wangedrag, met berichten over onder anderen producent Harvey Weinstein en komiek Louis C.K.

Verslaggever Witte Huis van The New York Times, Glenn Thrush EPA

Via Vox liet Thrush weten dat hij zich verontschuldigt tegenover alle vrouwen die zich in zijn bijzijn ongemakkelijk hebben gevoeld. Over de ontmoeting met McGann zegt hij dat die kort was, met wederzijdse instemming en door hemzelf werd beëindigd. Hij zou haar daarna nooit in diskrediet hebben willen brengen.

Maar McGann spreekt de lezing van Thrush tegen. Ze schrijft dat Thrush zich aan haar opdrong en dat ze hem afwees. Later kwam ze erachter dat hij de volgende dag al tegenover collega's een andere draai gaf aan het verhaal.

Ook beschrijft ze een aantal andere voorbeelden van overwegend jongere vrouwen die zeggen seksueel geïntimideerd te zijn door Thrush. Vaak was er alcohol in het spel. Thrush heeft ook laten weten dat hij sinds juli niet meer heeft gedronken en dat hij bezig is met een ontwenningskuur.

STER reclame