Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) vanmorgen op weg naar de ministerraad
NOS NieuwsAangepast

Ollongren blij met discussie over Russische inmenging en nepnieuws

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is blij dat er een brede discussie is ontstaan over haar waarschuwing voor Russische inmenging en nepnieuws. "Ik verwelkom dat, want het gaat ook over bewustwording", zegt zij.

De bedrijven die zij heeft uitgenodigd, zoals Google en Facebook, hebben zich volgens de minister "zeer bereid getoond" om met haar in gesprek te gaan. Andere organisaties en bedrijven hebben zich op eigen initiatief aangemeld.

Ollongren: "Dat zijn deels bedrijven die behulpzaam kunnen zijn voor andere bedrijven, soms kleine startups, maar ook wetenschappers, die ook zien wat er wereldwijd gebeurt en nadenken over manieren hoe hier mee om te gaan."

Journalistiek

Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren wil met de minister in gesprek. Het genootschap vertegenwoordigt de meeste kranten, televisiezenders en uitgevers van Nederland.

"Wij hebben ons aangemeld voor een gesprek met de minister", zegt NOS-hoofdredacteur Gelauff namens het Genootschap. "Zij agendeert een probleem in ons vakgebied en nodigt betrokken organisaties uit mee te praten. Als het dan ook nog gaat over onafhankelijke journalistiek dan is het logisch dat wij aanschuiven."

Alexander Klöpping van het digitale nieuwsplatform Blendle is gevraagd om mee te denken, hij gaat op de uitnodiging in.

Waarschuwing

Ollongren stuurde dinsdag een waarschuwende brief naar de Tweede Kamer over Russisch nepnieuws, digitale aanvallen en Russische inlichtingenofficieren die de Nederlandse besluitvorming willen beïnvloeden.

De waarschuwing riep positieve en negatieve reacties op, bij opiniemakers en op sociale media. Sommigen vinden het tijd om het probleem onder ogen te zien, anderen vinden de waarschuwing te vaag en paniekerig. De Tweede Kamer reageerde bezorgd.

"Het gaat mij om kritische burgers en onafhankelijke journalistiek", zegt Ollongren. "Dat is misschien wel de beste bescherming tegen dit soort dingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl