De fractievoorzitters Buma (CDA, links) en Dijkhoff (VVD) in de wandelgangen van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Kamer geschrokken van Russische inmenging door nepnieuws

De Tweede Kamer maakt zich er zorgen over dat, vooral vanuit Rusland, met nepnieuws wordt geprobeerd de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden. "Dat nepaccounts onze democratie beïnvloeden is levensgevaarlijk", zei CDA-leider Buma. "Als je weet hoeveel vrije verkiezingen inmiddels zijn beïnvloed door Rusland, is dat angstwekkend." Als voorbeelden noemt Buma onder meer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, het referendum over de brexit en het het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië. "We hebben zelf binnenkort ook verkiezingen en een referendum."

Volgens VVD-fractievoorzitter Dijkhoff is het van alle tijden dat andere landen invloed proberen uit te oefenen. "Maar nu gebruiken ze modernere middelen, die je er lastiger uit kunt filteren." De vrijheid van internet vindt hij een groot goed, maar die vrijheid wordt ook gebruikt voor het verspreiden van desinformatie. Dijkhoff spreekt van een nieuwe uitdaging om die desinformatie het hoofd te bieden.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland onder meer doelwit is van de Russische inlichtingendiensten. Ze noemt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland.

Strafmaatregelen

PvdA-leider Asscher noemt die brief flinterdun. "De minister doet niks. Dit is zo'n urgent probleem, dan moeten we kunnen vertrouwen dat onze stem veilig is en dat we niet worden gemanipuleerd", zegt hij. Hij wil dat er strafmaatregelen komen en dat er in Europees verband naar oplossingen wordt gezocht.

Dijkhoff en Buma vinden de brief van minister Ollongren een eerste stap. "Het is goed dat de Kamer op de hoogte is gebracht, maar binnen een week antwoord geven kan niet. Dit is pas het begin", vindt Buma.

Ollongren heeft gezegd eerst om de tafel te willen met media- en technologiebedrijven om nepnieuws aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl