De Democratische senator Al Franken heeft een radio-presentatrice zijn excuus aangeboden voor twee seksueel getinte incidenten van elf jaar geleden. In een column schrijf presentatrice Leeann Tweeden dat hij zijn tong tijdens een sketch tegen haar wil in haar mond stak en dat hij zich later liet fotografen met zijn handen op haar borsten terwijl zij sliep.

Franken zegt dat hij zich het incident met het tongzoenen zeker niet zo herinnert als Tweeden het beschrijft, maar dat hij er toch oprecht excuus voor aanbiedt. De foto was volgens hem een misplaatste grap, die hij niet had moeten maken. Nu hij die foto weer ziet, walgt hij van zichzelf.

Franken was destijds een bekende tv-komiek en Tweeden was tv-presentator. Ze traden samen met een groter gezelschap op voor de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan, waarbij zij de optredens aankondigde en Franken door hemzelf geschreven komische sketches speelde.

In een van de sketches zou Franken proberen haar te kussen. Tweeden had er naar eigen zeggen geen goed gevoel over, maar veronderstelde dat zij haar gezicht wel kon afwenden. Op de dag voor de eerste show drong Franken erop aan dat ze de scène zouden oefenen. Ze weigerde eerst, maar toen hij bleef aandringen stemde ze toe om ervan af te zijn. Daarop legde hij volgens haar een hand op haar achterhoofd en drukte agressief zijn tong in haar mond.

Er waren geen getuigen bij. Volgens Tweeden duwde zij hem onmiddellijk weg en zei ze tegen hem dat hij dat niet meer moest proberen, omdat ze anders stennis zou maken. De rest van de tour ging ze hem uit de weg, maar bleef hij haar lastig vallen "met kleine beledigingen".

Borsten

In het vliegtuig op weg naar huis gebeurde het tweede incident. Toen ze uitgeput lag te slapen, legde hij zijn handen op haar borsten en liet er een foto van maken. Pas toen ze later een fotoverslag van de reis bekeek, zag ze wat er gebeurd was. Ze voelde zich vernederd en wilde hem aanklagen, maar zag ervan af omdat ze bang was dat het zich tegen haar zou keren.

Dankzij de #MeToo-discussie is ze nu niet bang meer en heeft ze besloten haar verhaal over Franken alsnog te delen.

Schaamte

De 66-jarige Franken is sinds 2009 senator voor Minnesota. In een uitgebreide verklaring gaat hij diep door het stof. Hij schrijft dat hij vrouwen respecteert en geen respect heeft voor mannen die dat niet doen. Hij schaamt zich ervoor dat zijn eigen gedrag goede reden tot twijfel daaraan geeft.

Voor de gewraakte foto is volgens hem geen excuus. "Ik weet niet wat me bezielde toen ik die foto nam. Als ik er nu naar kijk walg ik van mezelf. Het is niet grappig, het is compleet ongepast."

Ook zegt hij dat hij als komiek een hoop grappen heeft verteld die hij ooit leuk vond, maar die in feite beledigend waren. Hij voegt eraan toe dat mannen als hij de laatste maanden gedwongen zijn kritisch naar hun eigen gedrag tegenover vrouwen te kijken.

STER reclame