Roy Moore Reuters

Er zijn nieuwe beschuldigingen tegen de in opspraak gekomen Republikeinse kandidaat-senator Roy Moore. Een vrouw zegt dat hij haar probeerde aan te randen toen ze 15 jaar was. Dat lukte niet, waarop hij dreigend tegen haar gezegd zou hebben dat ze niet moest proberen om met iemand over het voorval te praten. Niemand haar zou geloven omdat zij een kind was, en hij de openbaar aanklager.

Moore ligt al dagen onder vuur door beschuldigingen van verschillende vrouwen dat hij jaren geleden, toen hij begin 30 was, seksueel toenadering tot hen zocht. De vrouwen in kwestie waren toen allemaal nog tieners.

De affaire begon met het verhaal van een vrouw die destijds 14 was. Maar Moore heeft haar, en ook de andere vrouwen in de kwestie, niet gedwongen tot contact of tot seks. Ze vonden het zelfs wel spannend om met hem af te spreken, maar ze zeggen zich er achteraf ongemakkelijk over te voelen.

Steun brokkelt af

Binnen zijn eigen partij brokkelt de steun voor Moore steeds verder af. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, heeft Moore opgeroepen om uit de race om de zetel van Alabama te stappen.

De voorzitter van de campagnecommissie, senator Cory Gardner, zegt dat de Senaat Moore moet wegstemmen als hij toch wordt gekozen. President Trump is juist wel geporteerd van de uiterst conservatieve rechter, die campagne voert onder het motto "Drain the swamp" ("Leg het moeras droog").

Mitch McConnell Reuters

McConnell had al gezegd dat Moore zich zou moeten terugtrekken als zou blijken dat de beschuldigingen kloppen. Nu gaat hij dus een stap verder. "Ik geloof die vrouwen. Zeker", zei hij.

Moore zelf spreekt alle verhalen tegen. The Washington Post begon er donderdag over te schrijven. Hij noemde "deze troep een fraai voorbeeld van nepnieuws" en zei er niet aan te denken om zijn campagne te staken. Hij sluit niet uit dat hij tienermeisjes heeft benaderd toen hij in de dertig was, maar hij zegt zich geen ontmoetingen te kunnen herinneren.

Als reactie op de oproep van McConnell vandaag liet Moore op sociale media weten dat die zelf moet opstappen, en dat hij "conservatieven in de steek laat".

Ongeslagen

De 70-jarige Moore ligt tot nu toe in de peilingen voor de speciale senaatsverkiezing op 12 december ver voor op zijn Democratische tegenstrever Doug Jones. In Alabama zijn de Republikeinen al tientallen jaren ongeslagen als het gaat om zetels in de Senaat. Als de zetel straks in december toch toevalt aan de Democraten is dat slecht nieuws voor de Republikeinen, die een meerderheid van maar drie zetels hebben.

Maar het partijbestuur heeft geen mogelijkheden om Moore uit de race te halen. Hij moet of zelf opstappen, of de plaatselijke afdeling in Alabama moet hem van de lijst halen. Maar die steunt Moore tot nu toe evenwel onvoorwaardelijk.

STER reclame