De expositie over het Krimgoud in het het Allard Pierson Museum in 2014
NOS Nieuws

Rusland dreigt samenwerking met Nederlandse musea stop te zetten

Rusland dreigt de samenwerking met Nederlandse musea stop te zetten als musea op de Krim de zaak over het Krimgoud verliezen. Dat heeft de Russische minister van Cultuur Vladimir Medinski gezegd in een gesprek met het Russische persbureau RIA Novosti.

De museumstukken liggen na een tentoonstelling al drie jaar in het Allard Piersonmuseum in Amsterdam. Volgens Medinski hebben de vier betrokken musea op de Krim het internationaal recht en museumwetten aan hun kant.

De rechtbank in Amsterdam besliste vorig jaar anders. Die vond dat de voorwerpen uit de tentoonstelling De Krim: Goud en geheimen van de Zwarte Zee aan Oekraïne toebehoren, omdat het Unesco-verdrag bepaalt dat geleende kunstschatten terug moeten naar de staat die ze in bruikleen gaf.

Fascistische agressie

Medinski is het daar totaal niet mee eens. "Dit is verduistering van kostbaarheden van musea zonder precedent. Het kan alleen vergeleken worden met de diefstal tijdens de Italiaanse campagnes van Napoleon of met fascistische agressie. Volgens mij is de beslissing van de Nederlandse rechtbank absoluut gepolitiseerd. Die legt een bom onder het hele systeem van uitwisseling van collecties."

Als de uitspraak van de rechter in hoger beroep overeind blijft, ziet Medinski niet hoe er samen met Nederland nog tentoonstellingen georganiseerd kunnen worden. "Als je daar een collectie van de Hermitage of van de Tretjakovgalerij naartoe brengt, moet je je afvragen of de een of andere rechter deze kostbaarheden in beslag neemt", zei hij tegen Ria Novosti.

Een voorbeeld van een expositie die dan in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn, is die van de Hollandse Meesters uit de Hermitage, die op dit moment in de Hermitage Amsterdam is te zien. Omgekeerd worden ook Nederlandse kunstwerken in Rusland geëxposeerd.

Annexatie

De strijd om het Krimgoud ontstond in 2014 bij de annexatie van de Krim door Rusland, waardoor Oekraïne het gezag over het schiereiland verloor. Op dat moment werden de kunstwerken van musea op de Krim geëxposeerd in Amsterdam.

De gedupeerde musea op de Krim gingen in hoger beroep. Dat bevindt zich nog in een voorbereidende fase. Een datum voor de eerste zitting is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl