De expositie Krimschatten in het Allard Pierson Museum
NOS NieuwsAangepast

Rechter wijst Krimgoud toe aan Oekraïne

De rechtbank in Amsterdam heeft de kunstschatten uit de Krim, die waren tentoongesteld in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, toegewezen aan Oekraïne. Op grond van het Unesco-verdrag moeten de kunstschatten terug naar de soevereine staat die ze in bruikleen gaf. Dat was Oekraïne, oordeelt de rechter.

Vier musea op de Krim die de kunstwerken in bruikleen gaven, eisten de kunstwerken op. De rechter wijst die vordering af, omdat de Krim niet als een soevereine staat kan worden beschouwd.

Volgens de rechter heeft Oekraïne rechtmatig zijn cultureel erfgoed opgeëist.

'Krimgoud' moet terug naar Oekraïne

De autoriteiten op de Krim wezen het vonnis vrijwel direct af. De minister van Cultuur noemde het een verkeerde, door de politiek ingegeven uitspraak, die tegen het recht indruist. De musea op de Krim tekenen beroep aan tegen de beslissing.

In Oekraïense regeringskringen heerst blijdschap over de uitspraak, die als een overwinning wordt uitgelegd. De uitspraak ondersteunt onze pogingen om ons cultureel erfgoed te beschermen, zegt een onderminister.

Steekspel

De kunstschatten uit de tentoonstelling De Krim; Goud en geheimen van de Zwarte Zee werden inzet van een juridisch steekspel na de annexatie van De Krim door Rusland. Op 18 maart 2014, toen de tentoonstelling liep, werd de Krim onderdeel van de Russische Federatie, twee dagen na een referendum op de Krim.

Zowel de musea als Oekraïne eisten de kunstschatten na de tentoonstelling terug. Het Allard Pierson Museum liet het besluit daarover aan de rechter.

Kosten

Met deze uitspraak gaan de kunstschatten niet meteen terug naar Kiev. De rechter bepaalde dat ze nog drie maanden in het museum blijven opgeslagen, omdat in die periode hoger beroep kan worden aangetekend.

De rechtbank droeg de staat Oekraïne op ruim een ton over te maken aan het Allard Pierson Museum. Het museum heeft veel kosten moeten maken voor verzekering en opslag van de kunstschatten.

Reacties

Advocaat Sanders van Oekraïne is opgelucht over "het duidelijke oordeel" van de rechter, dat alleen soevereine staten cultureel erfgoed kunnen claimen. De advocaten van de Krimmusea laten weten dat hun opdrachtgevers "enorm teleurgesteld" zijn.

Het Allard Pierson Museum is blij dat er duidelijkheid is gekomen en dat er nu beweging in de zaak komt. Tegelijkertijd denkt het museum dat de kwestie nog lang niet voorbij is, gezien het hoger beroep dat wordt ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl