Het Allard Pierson Museum stelde de collectie eerder dit jaar tentoon
NOS Nieuws

Krimgoud inzet in juridische strijd

Vier musea op de Krim zijn een juridische procedure begonnen tegen het Allard Pierson Museum, meldt het Russische staatsmedium Sputnik. De musea willen de goudcollectie terug die nu in het bezit is van het Amsterdamse museum.

Het Allard Pierson Museum laat weten dat er inderdaad een dagvaarding is binnengekomen, maar het is volgens een woordvoerder nog niet zeker dat de zaak ook echt voor de rechter komt. Daarvoor moet de advocaat van de vier musea de dagvaarding nog officieel aanmelden bij de rechtbank.

De collectie bestaat uit meer dan duizend stuks, afkomstig van de Krim. De musea stelden het goud in februari ter beschikking voor de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Terwijl de expositie liep, annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland.

Strijd

Zowel Rusland als Oekraïne wil de kunstcollectie hebben. Rusland eist dat het goud teruggaat naar de Krim, maar volgens Oekraïne hoort de collectie thuis in de hoofdstad Kiev. Vanwege de claims besloot het Allard Pierson Museum de stukken voorlopig in Nederland te houden. Het museum wil wachten op een uitspraak van een rechter.

Het besluit van het Amsterdamse museum om de collectie hier te houden, leidde tot ophef, vooral in Rusland. De Russische autoriteiten klagen over een juridisch onrechtmatige situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl