Flora van Rembrandt van Rijn (1634, detail)
NOS NieuwsAangepast

Rembrandt komt weer heel even thuis

Honderden jaren pronkten ze aan de muren van Russische paleizen. Maar vandaag komen ze weer even thuis: de 63 kunstwerken van verschillende Hollandse meesters. De Hermitage in Sint-Petersburg, die zo'n 1500 doeken van Hollandse meesters in haar bezit heeft, leent voor het eerst een groot aantal schilderijen uit aan de Hermitage van Amsterdam.

Doeken van onder andere Rembrandt, Frans Hals en Gerard Dou maken de oversteek voor een speciale tentoonstelling over Hollandse Meesters. Een klus waar drie jaar aan voorbereiding aan vooraf ging.

Hollandse meesters weer even terug

Inmiddels is het toestel met een aantal van de 63 werken in Nederland geland. "Ik ben blij dat ik hier alles in goede staat in Amsterdam zie", vertelt conservator van de Hermitage in Sint-Petersburg Irina Sokolova in het NOS Radio 1 Journaal.

De doeken krijgen voor de tentoonstelling in de Hermitage een plekje in de Keizersvleugel. "Ze stralen hier aan de muren. Het licht en de kleuren in combinatie met de architectuur is prachtig. Een totaal andere sfeer dan in Rusland."

Het is het hart van de Russische Hermitage die nu hier in Amsterdam hangt.

Conservator Hermitage

Rembrandt

Van de 63 werken die de oversteek maken zijn er zes van Rembrandt. Een van de bekende werken is Flora van Rembrandt. Hij schilderde het in 1634 en de vrouw stelt zijn vrouw Saskia voor. Nog nooit zijn uit de Hermitage van Sint-Petersburg zoveel werken van hem uitgeleend. "Het is het hart van de Russische Hermitage die nu hier in Amsterdam hangt."

De meeste doeken hadden in Sint-Petersburg een vaste plek in het museum, maar er lagen nog genoeg werken in het depot om de uitgeleende schilderijen te vervangen. "We hebben zo'n enorme collectie dat we niet alle schilderijen in het museum kunnen hangen."

 • Hermitage
  Portret van een man met kraag (detail), Rembrandt van Rijn - 1631
 • Hermitage
  Portret van een oude man in het rood (Detail), Rembrandt van Rijn - ca. 1652/54
 • Hermitage
  Portret van een man (detail), Rembrandt van Rijn - 1661
 • Hermitage
  Huiskamer (detail), Pieter Janssens Elinga - ca. 1665–1675
 • Hermitage
  Ontbijt (detail), Gabriël Metsu - ca. 1659-1662
 • Hermitage
  Jonge vrouw met oorbellen (detail), Rembrandt - 1656

De Hermitage in Amsterdam verwacht veel bezoekers. Daarom moeten bezoekers voor deze tentoonstelling vooraf een tijdslot kiezen. Vanaf 7 oktober is de tentoonstelling van 'Hollandse Meesters uit de Hermitage, oogappels van de tsaren' te zien. De tentoonstelling duurt tot 27 mei 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl