Rotterdam neemt stap voor stap afscheid van Zwarte Piet
Zwarte Piet verdwijnt uit Rotterdam. De organisatie van de sinterklaasintocht heeft daar afspraken over gemaakt met vertegenwoordigers van Afro-gemeenschappen in de stad.
Belangrijkste wijziging is dat het woord zwart verdwijnt. "Piet wordt niet langer verbeeld als dom en onhandig en pratend met een karikaturaal accent, maar als volwaardig individu en hulp van Sinterklaas", zegt de organisatie van de intocht tegen RTV Rijnmond.
Piet zal daarnaast geen grote oorbellen meer dragen of rode lippen hebben. Ook verdwijnt het kroeshaar en de egaal zwarte huidskleur. In plaats daarvan wordt het een roetveeg-piet.
Gefaseerd invoeren
Om de kinderen en hun ouders te laten wennen, is besloten de aanpassingen gefaseerd in te voeren. Tijdens de intocht van komende zaterdag is de helft van de pieten een roetveeg-piet. Volgend jaar wordt dat 75 procent en in 2019 minimaal 90 procent.
Het Sint Nicolaas Intocht Comité en Platform Rutu, dat Afro-gemeenschappen in Rotterdam vertegenwoordigt, willen met de aanpassingen kwetsende stereotypen voorkomen.
Amsterdam en Den Haag
Eerder kondigde ook Den Haag een aanpassing van het uiterlijk van de pieten aan. Daar zal dit jaar geen enkele piet meer rondlopen met een geheel zwartgemaakt gezicht.
Amsterdam gooit het over een andere boeg en maakt van de pieten Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Zij zullen felgekleurde pakken dragen en pruiken met halflang, donkerbruin golvend haar.
Een rondgang van het AD, vorige week, liet zien dat in de meeste gemeenten Zwarte Piet gewoon zwart of donkerbruin blijft. Het merendeel van de comités liet de krant weten de kleur van Piet niet aan te passen. Wel zijn de gemeenten allemaal afgestapt van het kroeshaar en de dikke, rode lippen.