Pieten in Amsterdam
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam rekent af met pietendiscussie: volledig nieuw uiterlijk

Bij de sinterklaasintocht op zondag 19 november in Amsterdam krijgen de bijna 400 pieten een nieuw uiterlijk. Ze dragen felgekleurde pakken en pruiken met halflang, donkerbruin golvend haar.

Volgens Pam Evenhuis, woordvoerder van Sint in Amsterdam, moeten de pieten eruit zien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. "We hebben heel veel plaatjes bekeken en de edellieden spraken ons het meest aan."

Wat betreft de schmink houdt Amsterdam het net als vorig jaar bij roetvegen, meldt NH Nieuws.

Evenhuis benadrukt dat hij wil dat de pieten in Amsterdam op geen enkele manier geassocieerd kunnen worden met mensen uit de tijd van de slavernij. Volgens de organisatie is de traditionele piet verleden tijd en wordt met de nieuwe versie een einde gemaakt aan de zwartepietendiscussie in de stad.

Dj-piet en postpiet

Uiteindelijk komen er zes verschillende soorten pieten. Tijdens de sinterklaasintocht zullen er schoorsteenpieten, dj-pieten, paardenpieten, postpieten, en commandantenpieten door Amsterdam lopen.

Tot dit jaar werden de pietenpakken in Amsterdam altijd gehuurd. Dit jaar is ervoor gekozen om zelf pakken aan te schaffen. Er is twee jaar gewerkt aan het nieuwe ontwerp.

Advertentie via Ster.nl