Vorig jaar waren verschillende pieten in Den Haag ook al minder zwart
NOS Nieuws

Grootste sinterklaasintocht van Nederland met roetveegpieten

Bij de Sinterklaasintocht in Den Haag lopen dit jaar voor het eerst pieten rond die niet geheel zwart geschminkt zijn.

"Er zullen pieten zijn met veel roet en met minder roet, grote en kleine vegen, licht en donker", aldus een woordvoerder van burgemeester Krikke tegen Omroep West. "En omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien."

Volgens de organisatie is de intocht met 180.000 bezoekers de grootste van Nederland. De afgelopen jaren liepen er in Den Haag nog wel geheel zwartgeschminkte pieten rond, maar zij hadden geen kroeshaar, gouden oorringen en dikke, rode lippen meer.

"Door de jaren heen heeft het feest zich op allerlei manieren ontwikkeld, zodat het met de tijdgeest meegaat. Voor wat betreft de Haagse pieten zal de verandering die de afgelopen jaren al is ingezet, worden doorgezet,"

Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal, dat de landelijke intocht dit jaar in Dokkum verslaat, maakte vorige maand bekend geen gebruik meer te maken van gekleurde pieten. De NTR vond al die kleurtjes 'niet zo geslaagd'. Wat ervoor in de plaats komt, is afwachten. "We gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders", zei mediadirecteur Willemijn Francissen begin oktober.

Bij de intocht in Den Haag zijn vijfhonderd pieten aanwezig. Zaterdag 18 november komt de goedheiligman aan in de haven van Scheveningen. Diezelfde dag is de landelijke intocht in Dokkum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl