Zwarte Piet tijdens de intocht in Maassluis in 2016
NOS NieuwsAangepast

Piet blijft in meeste gemeenten zwart

In het overgrote merendeel van de gemeenten blijft Zwarte Piet gewoon zwart of donkerbruin. Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs comités die de lokale intocht van Sinterklaas organiseren.

Bij 87 procent van de comités die reageerden op de vragen van het AD verandert de kleur van Piet niet. Wel heeft geen enkele gemeente meer Pieten rondlopen met kroeshaar en dikke, rode lippen.

In 3 van de 273 gemeenten die reageerden, lopen alleen roetveegpieten rond: Den Haag, Amsterdam en Meppel. 16 gemeenten kiezen voor een combinatie van zwarte/donkerbruine Pieten en roetveegpieten. Het gaat veelal om grote steden, zoals Utrecht, Arnhem, Maastricht en Groningen. 15 gemeenten hadden nog geen keuze gemaakt, of wilden hun besluit (nog) niet bekendmaken aan het AD.

Irritatie over discussie

Het AD merkte ook irritatie bij enkele Sinterklaascomités. Zij zeggen klaar te zijn met de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet en vinden dat de media die in leven houden.

Volgens de krant leidde de discussie ook intern tot conflicten binnen gemeenten. Zo dwong de gemeente Amstelveen het organisatiecomité om ook andersgekleurde Pieten mee te laten lopen tijdens de intocht. Dat was voor de organisatoren reden om de handdoek in de ring te gooien. In Utrecht mag een aantal Pieten dit jaar nog volledig geschminkt meelopen; volgend jaar stopt de gemeente met de klassieke Zwarte Piet.

Vorig jaar kwam de NOS ook al in een vergelijkbare rondgang tot de conclusie dat Zwarte Piet in veel steden en dorpen niet van kleur verandert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl