Barcelona demonstreert voor vrijlating Catalaanse leiders
Honderdduizenden Catalanen zijn in Barcelona de straat op gegaan om te eisen dat hun opgepakte leiders worden vrijgelaten. Acht bestuurders van de regio die zich van Spanje wil afscheiden en twee prominente activisten van de afscheidingsbeweging zitten nog vast. Het merendeel werd gearresteerd nadat Catalonië de onafhankelijkheid had uitgeroepen.
De Spaanse autoriteiten onderzoeken hun rol in "het aanzetten tot een illegale verklaring van onafhankelijkheid", die indruist tegen de grondwet. Zes parlementariërs zijn op borgtocht vrijgelaten.
Volgens de politie in Barcelona zijn 750.000 mensen op de been. De organisatie heeft 500 bussen ingezet voor de demonstranten die uit heel Catalonië komen.
Er worden vlaggen meegedragen van een onafhankelijk Catalonië; een blauwe driehoek met een witte ster staat deels over het Catalaanse rood-met-geel heen. Er zijn borden met de tekst: vrijheid voor politieke gevangenen. Ook dragen veel mensen een geel lint om hun eisen kracht bij te zetten. Familieleden lezen vanaf een podium verklaringen van de gevangenen voor aan de menigte.
Fifty-fifty
Regiopresident Puigdemont en vier ministers zijn nog in België, waar ze zich vorig weekend hebben aangegeven bij de politie. Spanje heeft een arrestatiebevel tegen de vijf uitgevaardigd. Ze werden maandag vrijgelaten op voorwaarde dat ze in België blijven tot de rechter heeft beoordeeld of het aanhoudingsbevel gegrond is. Dat kan ruim drie maanden duren.
Na het uitroepen van de onafhankelijkheid nam Spanje het bestuur in de regio over en werd het Catalaanse parlement ontbonden. Op 21 december zijn er nieuwe verkiezingen. Recente opiniepeilingen wijzen uit dat ongeveer de helft van de 7,5 miljoen mensen tellende bevolking voor afscheiding van Spanje is. Zij noemen het behoud van de Catalaanse taal en cultuur als belangrijke reden en verwachten dat het goed is voor de economie van de regio.
Het bedrijfsleven is daar minder van overtuigd. Zo'n 2000 bedrijven hebben hun hoofdkwartier verplaatst uit angst de Europese markt kwijt te raken.