AFP

De Spaanse nationaal aanklager vraagt de rechtbank om de Catalaanse leiders voor te laten komen voor rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Ze kunnen daarvoor tot dertig jaar cel krijgen.

De aanklacht is gericht tegen onder anderen de Catalaanse leider Puigdemont, zijn kabinetsleden en de voorzitter van het parlement. Of er al arrestaties zijn verricht is niet bekend. Puigdemont is volgens Spaanse overheidsfunctionarissen samen met enkele medestanders in Brussel.

In Catalonië was vanochtend geen sprake van een harde botsing tussen ontslagen bestuurders, ambtenaren of andere Catalaanse functionarissen met regeringsvertegenwoordigers uit Madrid. Wel verscheen ten minste één minister, Josep Rull van Duurzaamheid, op zijn kantoor, waar hij verklaarde dat hij zijn werk gewoon voortzet.

Ministers en staatssecretarissen mogen van de federale regering vandaag alleen nog hun ministerie in om hun spullen te pakken. Ze hebben daar een paar uur de tijd voor.

Catalaanse agenten rond het regeringsgebouw in Barcelona NOS/Dave Abspoel

Bronnen bij het parlement melden dat voorzitter Carme Forcadell de geplande zitting van morgen heeft geschrapt. Ze zou zich er daarmee bij hebben neergelegd dat Madrid het Catalaanse parlement heeft ontbonden.

Bij het Palau de la Generalitat, de zetel van de Catalaanse regering, stonden vanochtend veel journalisten en ook de Catalaanse politie, de Mossos d'Esquadra, verscheen. Ambtenaren praatten vooral met elkaar en maakten in sommige gevallen een afwachtende indruk, waarbij ze leken te twijfelen of ze naar binnen zouden gaan.

Bij het Palau de la Generalitat was niet iedereen bezig met de regeringscrisis Reuters

De Catalaanse regering is na de onafhankelijkheidsverklaring in het parlement van vrijdag uit zijn functie gezet. Madrid heeft bepaald dat er in december nieuwe parlementsverkiezingen volgen. Het is onduidelijk in hoeverre het Catalaanse bestuur en de ambtenarij zich daarbij neerleggen. Er zijn zo'n 200.000 Catalanen in overheidsdienst.

De Catalaanse leider Puigdemont stuurde vanmorgen via Instagram een foto van het plein waar hij vanuit zijn kantoor uitzicht op heeft. De begeleidende tekst: "Goedemorgen", gevolgd door een smiley. Wanneer de foto is gemaakt, is onduidelijk. Van het weekend riep Puigdemont op tot vreedzaam democratisch verzet tegen de machtsovername door Madrid.

De voorstanders van een Catalaanse republiek lijken nog niet echt wakker geworden.

Correspondent Rop Zoutberg

Madrid heeft opdracht gegeven om alle portretten van Puigdemont op politiebureaus weg te halen. Ook dient de Catalaanse politie de beveiliging van Catalaanse bewindslieden te staken.

"Er zijn twee werelden hier die langs elkaar heen leven", zegt correspondent Rop Zoutberg. "De voorstanders van een Catalaanse republiek lijken nog niet echt wakker geworden." Volgens Zoutberg is onzeker of vandaag al arrestaties volgen. "De molen van de justitie draait ontzettend langzaam in Spanje."

Tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid gingen gisteren in Barcelona massaal de straat op. Honderdduizenden mensen waren op de been om te pleiten voor Spaanse eenheid.

STER reclame