Puigdemont tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Catalaanse ex-president Puigdemont vrij onder voorwaarden

De Catalaanse ex-president Puigdemont en vier ex-ministers die zich gisteren vrijwillig bij de politie hadden aangegeven, zijn vrijgelaten op voorwaarde dat ze in België blijven tot hun zaak door de rechter is bekeken. Die onderzoekt de komende tijd of het aanhoudingsbevel gegrond is.

Puigdemont wordt in Spanje beschuldigd van rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgelden. Daarvoor kan hij een gevangenisstraf krijgen van 30 jaar.

Vrijdag ontving het Federaal Parket in België het Europese arrestatiebevel tegen de Catalaanse leider en zijn ministers. Ze waren een dag eerder niet komen opdagen bij de rechtbank in Madrid om verhoord te worden over het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië.

Eerlijk proces

Puigdemont en de anderen mogen tijdens het onderzoek het land niet uit en moeten doorgeven waar ze in België verblijven. Ook moeten ze voor de Belgische rechter verschijnen als ze daartoe worden opgeroepen.

De onderzoeksrechter in België kijkt alleen of de Catalanen aan Spanje moeten worden overgedragen en daar een eerlijk proces zullen krijgen. Maar of ze de Spaanse wet hebben overtreden, zoals de regering in Madrid stelt, daar gaat de Belgische rechter niet over: dat moet door een Spaanse rechter beoordeeld worden.

Martelaar

Het besluit of Puigdemont aan Spanje moet worden overgedragen kan maximaal honderd dagen in beslag nemen, vertelt correspondent Sander van Hoorn.

"Ik denk dat dat een van de redenen is dat hij heeft besloten om het hier allemaal uit te zitten. Want in die honderd dagen spelen ook verkiezingen in Catalonië, uitgeschreven door het gezag in Madrid. Wellicht heeft hij erop gegokt dat hij die beter hier als een soort martelaar op afstand kan gaan voeren dan in Spanje in een cel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl