De Catalaanse leider Puigdemont
Aangepast

Puigdemont in België: 'Ik denk dat we een regeringscrisis krijgen'

Volgens zijn Belgische advocaat Paul Bekaert is de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont in Brussel. Wat Puigdemont in België komt doen, is niet duidelijk. Hij zou Bekaert hebben ingehuurd voor algemene juridische bijstand.

De Catalaanse krant El Periódico meldt dat de regiopresident met vijf ministers asiel wil aanvragen in België. Puigdemont is volgens andere berichten op een geheime plek in Brussel ondergebracht en zal morgen de pers te woord staan.

Asiel

De Belgische staatssecretaris Theo Francken voor Asiel en Migratie heeft dit weekeinde gezegd dat Catalanen die zich bedreigd voelen asiel kunnen aanvragen in België. Nadat de Spaanse regeringspartij Partido Popular zich daarover had beklaagd bij de Belgische regering, liet premier Michel weten dat asiel niet aan de orde is.

Volgens politiek-commentator van de VRT Ivan De Vadder zal een asielaanvraag wel moeilijk zijn. "De uitspraak van Francken heeft in Spanje kwaad bloed gezet. België lag al op ramkoers met Spanje, omdat minister-president Michel het geweld van de Spaanse politie had veroordeeld en Europa had opgeroepen tot een dialoog. Daarmee was Spanje als het ware op hetzelfde niveau geplaatst als Catalonië."

"Ook zei Francken dat hij vermoedde dat Puigdemont geen eerlijk proces zou krijgen. Daarmee zeg je dat Spanje geen rechtsstaat is", aldus De Vadder.

Internationaliseren

Eerder vandaag maakte de aanklager in Spanje bekend dat Puigdemont en de andere leiders van de onafhankelijkheidsbeweging zich moeten verantwoorden. Ze worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. De Catalaanse separatisten kunnen celstraffen tot 30 jaar krijgen.

"Spanje denkt nu dat de Belgische regering Puigdemont heeft uitgenodigd", zegt De Vadder, die niet gelooft dat de Catalaanse president asiel zal aanvragen. "Hij komt om te verhinderen dat hij in een Spaanse gevangenis komt en om te proberen het probleem te internationaliseren."

Regeringscrisis

Dan slaat hij volgens de VRT-commentator twee vliegen in één klap. "In België heeft dit binnenlandse politieke gevolgen. De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) pleit voor separatisme, maar is in de regering gestapt die de voorwaarde stelde dat er vijf jaar niet over staatshervorming zou worden gesproken."

"Nu verkondigen de Catalanen wat de Vlamingen vijf jaar niet mochten verkondigen. Als blijkt dat Puigdemont op uitnodiging is gekomen van de N-VA, of dat hij asiel heeft aangevraagd op uitnodiging van de N-VA, dan denk ik dat we een regeringscrisis krijgen."

Catalaanse president Puigdemont gevlucht naar België

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl