Eind september: op Sint-Maarten wordt een begin gemaakt met opruimwerkzaamheden na het passeren van de orkanen Irma en Maria
NOS NieuwsAangepast

550 miljoen in fonds wederopbouw Sint-Maarten

Nederland stelt 550 miljoen euro ter beschikking voor de wederopbouw van het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten. Het eerste deel van de som zal worden overgemaakt als het interim eilandbestuur instemt met de voorwaarden.

Een van die voorwaarden is het instellen van een 'integriteitskamer', die controleert of het geld goed wordt besteed. Daarnaast wil Nederland de grensbewaking van Sint-Maarten tijdelijk overnemen.

"Het is een forse smak Nederlands belastinggeld", zegt staatssecretaris Knops voor Koninkrijksrelaties. Hij wil zeker weten dat het ten goede komt aan de mensen die het nodig hebben. "Er is daar een orkaan voorbijgekomen, mensen zitten zonder huis en haard en Nederland wil helpen, maar het is een gebaar onder voorwaarden."

Ruzie

Het geld wordt in delen overgemaakt. Tussentijds wordt gekeken of het goed terechtkomt en zo niet, "dan houden wij ons het recht voor om de hulp op te schorten of lam te leggen", aldus Knops.

Het Nederlandse hulpfonds leidde eerder tot een ruzie met de regering-Marlin. Die ging niet akkoord met de voorwaarden. De regering werd vorige week door een meerderheid van het parlement weggestemd,

Het was al bekend dat Nederland miljoenen wil overmaken voor de wederopbouw van Sint-Maarten, maar er was nog niet besloten om welk bedrag het precies ging.

Premier Rutte vindt het "echt noodzakelijk dat zo snel mogelijk wordt begonnen met wederopbouw". Hij zegt dat Nederland wil helpen, maar dat dit "wel op een verstandige manier" moet gebeuren. Het idee is alleen geld te geven voor concrete projecten.

Nu de regering is afgezet, zijn er voor januari verkiezingen gepland. Premier Rutte zei vandaag nog eens dat het niet persé noodzakelijk is om de verkiezingen uit te stellen. Er kunnen wat hem betreft ook zaken worden gedaan met een demissionair of interim bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl