NOS NieuwsAangepast

Wat gebeurt er met het ingezamelde geld voor Sint-Maarten?

  • Flip de Jong

    redacteur Economie

  • Flip de Jong

    redacteur Economie

Bij de landelijke inzamelingsactie voor Sint-Maarten in september is ruim 16 miljoen ingezameld die het Rode Kruis nu beheert. Wat is daar tot nu toe mee gebeurd en hoe gaat dit bijdragen aan de wederopbouw van het eiland?

Na de noodhulp in de vorm van voedsel en waterdistributie geeft het Rode Kruis op Sint-Maarten nu hulp op maat. De meest kwetsbare mensen krijgen waardebonnen waarmee ze de komende twee maanden in bepaalde supermarkten inkopen kunnen doen. Tabak en alcohol mogen ze daarvan niet kopen. Het gaat om mensen die weinig geld hebben en met weinig kans op een snelle verbetering van hun situatie.

Binnenkort start de hulporganisatie ook met het uitdelen van bonnen voor bouwmaterialen. Zo kunnen bewoners zelf een begin maken aan de wederopbouw van hun huis.

Minister Plasterk, dj Gerard Ekdom en zanger Jamai openen de Nationale Actiedag 'Nederland helpt Sint-Maarten' van het Rode Kruis in Beeld en Geluid.

Volgens Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het Instituut voor Sociale Studies, neemt het Rode Kruis nu logische stappen. Maar ze wijst er ook op dat uit onderzoek blijkt dat cash geld geven ook heel goed werkt. Hulpbehoevenden weten volgens Hilhorst prima hoe ze dat geld het beste kunnen besteden. Het risico van waardebonnen is dat de supermarkten waar die besteed kunnen worden hun prijzen verhogen.

Halve voorruit

Eerder al werd bekend dat de 4800 leerlingen van de publieke basisscholen op Sint-Maarten maaltijden krijgen van het Rode Kruis. Drie maanden lang krijgen de kinderen ontbijt en lunch. Dankzij de gratis lunch kunnen ze op school overblijven. Daardoor kunnen hun ouders meer tijd besteden aan werk en wederopbouw.

Ondertussen lijkt het gewone leven weer op gang te komen. Dat zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. Zij is net aangekomen op Sint-Maarten. Volgens haar is het meeste puin nu opgeruimd en zijn de wegen weer toegankelijk. Ook zijn sommige restaurants en winkels weer open.

Er rijdt letterlijk geen auto voorbij zonder schade. Soms is het alleen een zijruit, maar soms ook de halve voorruit.

Belinda van der Gaag

"Tegelijkertijd is er echt overal schade. Er rijdt letterlijk geen auto voorbij zonder schade. Soms is het alleen een zijruit, maar soms ook de halve voorruit en heeft de chauffeur net genoeg zicht. Verder zie je echt veel huizen zonder dak. De hele dag hoor je getimmer en geboor. Overal wordt wel gewerkt, lijkt het." Aldus van der Gaag.

"Het meeste rondslingerende, losse puin is opgeruimd. Makkelijke reparaties zijn uitgevoerd. Tegelijkertijd blijven dus de grotere uitdagingen liggen. Huizen die compleet in puin liggen bijvoorbeeld. Veel huizen zonder dak. Er moet nog heel veel gebeuren."

Verantwoording

Hilhorst waarschuwt voor "de ramp na de ramp". Voor veel mensen is hun inkomstenbron weggevallen door een terugval in het toerisme. Het risico daarvan is dat juist de mensen met geld het eiland verlaten.

Dat heeft dan ook weer gevolgen voor de achterblijvers op het eiland. Zo kunnen bijvoorbeeld kappers failliet gaan omdat de meer vermogende klanten er niet meer zijn. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk ook met de economische wederopbouw te beginnen.

De fase van de grootschalige noodhulp is nu dus voorbij. In de eerste maand na de ramp zijn meer dan 23.000 mensen geholpen meldt het Rode Kruis. Niet alleen met drinkwater maar ook met bijvoorbeeld dekzeilen voor tijdelijke reparatie. Begin december komt de hulporganisatie met een financiële verantwoording.

Kabinet stelt 550 miljoen euro beschikbaar

Met die 16 miljoen van het Rode Kruis is het eiland er natuurlijk nog lang niet. Geld van verzekeraars en de Nederlandse overheid is ook hard nodig. Vanmiddag besloot het kabinet om 550 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een fonds voor wederopbouw van Sint-Maarten. Maar daaraan heeft het kabinet wel twee voorwaarden verbonden: de oprichting van een Integriteitskamer die toezicht houdt op de besteding van het geld en adequaat grenstoezicht.

Wat de situatie er niet makkelijker op maakt is dat na het aftreden van premier William Marlin het land zonder regering zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl