NOS NieuwsAangepast

Kabinet gaat 4000 belastingdeals onderzoeken

Staatssecretaris Snel van Financiën laat onderzoeken of bij ruim 4000 belastingdeals de juiste procedures zijn gevolgd. Het gaat om 'rulings' die zijn gemaakt met buitenlandse bedrijven en organisaties, zodat zij vooraf weten hoeveel belasting ze moeten betalen.

Gisteren meldde Trouw op basis van de Paradise Papers dat de Belastingdienst in 2008 fouten heeft gemaakt bij een miljoenendeal met het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble. Een lokale belastinginspecteur had in zijn eentje toestemming gegeven voor de afspraken en dat is in strijd met de regels. De belastingafspraak zelf is dat niet.

De Tweede Kamer vroeg gisteren om opheldering. De SP en GroenLinks willen dat de belastingafspraken openbaar worden, maar daar gaat Snel niet in mee. Volgens de wet mag de Belastingdienst geen gegevens van individuele belastingbetalers naar buiten brengen.

Niet acceptabel

In zijn brief aan de Tweede Kamer noemt Snel het niet volgen van de regels niet acceptabel. Sinds september 2017 worden alle rulings vastgelegd in een centraal systeem, maar voor die tijd gebeurde dat niet. Daarom moeten alle 4000 dossiers door belastinginspecteurs worden doorgelezen.

Verder gaat Nederland voor 1 januari 2018 informatie delen over de rulings met andere EU-lidstaten. Dat had eigenlijk een jaar eerder gemoeten, maar door de onduidelijke administratie lukte dat niet.

De Algemene Rekenkamer gaat in 2019 op verzoek van Snel en de Tweede Kamer onderzoek doen naar belastingontwijking. Dat gebeurde eerder al in 2014.

Internationale aanpak

Net als na de Panama Papers zal de Belastingdienst de informatie van de Paradise Papers gebruiken om belastingfraude op te sporen. Snel herhaalt in zijn brief dat Nederland zich inzet voor een internationale aanpak van belastingontwijking en belastingontduiking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl