Beste uit het Oog: Ruttes 'nieuwe baby', Biafra en #MeToo-dilemma's

Aangepast
Acteur Kevin Spacey werd deze week meermaals beschuldigd van seksuele intimidatie AFP / NOS

Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met hetOog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

Het beste uit het Oog - week 44

Deze week: Rutte blikt terug op de eerste week van het kabinet, 50 jaar na de hulpactie voor Biafra heerst er teleurstelling en kun je blijven genieten van het oeuvre van Kevin Spacey?

Na 225 dagen formeren is er eindelijk een nieuw kabinet. Het wekelijks gesprek met de minister-president heeft daarmee de langste pauze ooit gekend. Mark Rutte kon dan ook niet wachten om met Joost Vullings terug te blikken op de eerste week van zijn derde kabinet. Rutte II noemde hij ooit 'de beste ministerraad ooit', maar die titel draagt hij nu al over aan zijn nieuwe regeringsploeg. "Uiteindelijk is je laatste baby het liefst."

Vijftig jaar geleden kwam in Nederland een hulpactie op gang om zieke kinderen uit het door hongersnood en geweld getroffen Biafra in Nigeria naar Nederland te halen. Marie-Louise Schipper zocht uit hoe het met hen is afgelopen in het boek Goede bedoelingen. Oud-schaatscoach Henk Gemser was één van de pleegouders. Hij zorgde voor Asuquo, die na herstel werd teruggestuurd naar Nigeria en na een half jaar overleed. "Ik had met hem moeten onderduiken."

De #MeToo-discussie is uitgegroeid tot een wereldwijde discussie over wat seksueel toelaatbaar is. In de podcast hoor je hoe het onderwijs worstelt met deze problematiek en waarom Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan het misbruikverhaal van Jelle Brandt Corstius op zijn voorpagina plaatste.

Verschillende beroemdheden vallen van hun voetstuk door aantijgingen van seksuele intimidatie, waaronder acteur Kevin Spacey. Filmjournalist Floortje Smit vertelt hoe deze onthullingen samenvallen met de rollen die hij heeft gespeeld. Hoofdredacteur van Het ParoolRonald Ockhuysen tobt over het dilemma of seksueel wangedrag afbreuk doet aan het werk van een kunstenaar.

Schema

02:27 - Rutte blikt terug op de politieke week

10:00 - 50 jaar na de hulpactie voor Biafra

18:24 - #MeToo in Nederland

26:04 - #MeToo in de kunst

Meer luisteren?

De formatie is dan wel eindelijk voorbij, onze politieke podcast gaat door! In De Stemming van Vullings en Van Weezel analyseren Joost en Max hoe de oppositie presteerden bij het debat over de regeringsverklaring.

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.