Na afloop van het debat over de regeringsverklaring schudden Rutte en Klaver elkaar de hand
NOS NieuwsAangepast

Rutte III kan eindelijk aan het werk, 'over en weer zoekend'

Premier Rutte is verheugd dat veel oppositiepartijen open staan voor samenwerking met zijn kabinet. Na afloop van twee lange dagen debatteren over zijn regeringsverklaring constateert de premier dat alle partijen nog wel bezig zijn met hun positie te bepalen. "Het is zoeken over en weer."

De plannen in het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' kregen steun in de Tweede Kamer. Het overgrote deel van de voorstellen van het VVD, CDA, D66 en ChristenUnie-kabinet is overeind gebleven.

De PVV diende geen motie van wantrouwen in tegen het gehele kabinet, zoals in 2012 bij Rutte II wel het geval was. "Het geeft een goed gevoel om te starten met het vertrouwen van de hele Tweede Kamer", merkte CDA-leider Buma op.

Vlag

Alleen is op nadrukkelijk verzoek van de voltallige oppositie de wijkverpleging uitgezonderd van een bezuiniging van 100 miljoen euro. En is er een nieuw plannetje bijgekomen; de Nederlandse vlag komt voortaan in de Tweede Kamer te hangen. De SGP en PVV wilden dit graag en bijna alle partijen stemden voor.

Kabinet-Rutte III kan aan de slag: het debat zit erop

In het debat over de regeringsverklaring ging het er de afgelopen dagen af en toe pittig aan toe. De linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks hadden onder meer scherpe kritiek op het schrappen van de dividendbelasting, een maatregel die vooral voordelig uitpakt voor buitenlandse bedrijven. De maatregel kost 1,4 miljard euro en de linkse partijen noemen dit een "cadeautje voor multinationals". Maar Rutte hield voet bij stuk. Het is goed voor het vestigingsklimaat en kan veel banen opleveren, stelt hij.

Felle discussie over migratie en 'gekheid' over eikeltjespyjama

Wilt u het debat over de regeringsverklaring nog eens nalezen en met videobeeld bekijken?

Klik hier voor donderdag (antwoord Rutte en reacties en moties Tweede Kamer)

Klink hier voor woensdag (regeringsverklaring en eerste reacties Tweede Kamer)

Rutte en de coalitiepartijen boden gisteren nadrukkelijk een "uitgestoken hand" om ook steun te krijgen van de oppositie. Rutte III heeft een zeer kleine meerderheid van 76 zetels, een kwetsbare positie. "De deur van de Trêveszaal staat op een ruime kier", zei de premier.

PvdA-leider Asscher is blij met de bereidheid van Rutte om de wijkverpleging te ontzien. GroenLinks-leider Klaver krijgt volgende week bezoek van minister Wiebes om over het klimaat te praten en SP-leider Roemer is lovend over het goede debat dat de partijen met de premier hebben gevoerd. "Dit was een strijd tussen kapitaal en arbeid."

De deur staat op een kier, maar de oppositie heeft er nog geen echte voet tussen

NOS-verslaggever Ron Fresen
Kortere interrupties en een 'loden deur' naar de Trêveszaal

De premier zei na afloop dat het kabinet "oprecht" tot meer samenwerking wil komen. "Ik merk dat veel oppositiepartijen ervoor open staan."

De deur staat inderdaad op een kier, constateert NOS-verslaggever Ron Fresen. "Maar de oppositie heeft er nog geen echte voet tussen." Volgens Fresen had Rutte niets anders kunnen doen dan het verzoek van de wijkverpleging te honoreren. "Anders was de uitgestoken hand wel erg leeg gebleven."

Rutte is al met al tevreden, zo bleek ook na afloop van het debat. "Well done", zei hij tegen zijn vicepremier De Jonge. "We gaan aan het bier. We hoeven niets meer te doen nu."

'En nu gaan we aan het bier'

Dat klopte niet helemaal, want het voltallige kabinet moest nog wel luisteren naar de stemming over ruim 50 moties van de oppositie. De meeste kregen geen steun, zoals de PVV-moties van wantrouwen tegen twee ministers vanwege een dubbele nationaliteit en tegen minister Grapperhaus vanwege eerdere uitspraken over jihadgangers.

Daarna werden de handen geschud van de 150 Kamerleden met alle ministers en staatssecretarissen. "Een echte mooie traditie", vindt Rutte. Morgen is de ministerraad en begint hij weer voor het eerst na de verkiezingen aan zijn wekelijkse persconferentie en de tv-opname van Het Gesprek met de minister-president, dat rond 18.35 uur op NPO1 is te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl