Catalaans parlementsvoorzitter Forcadell bij haar vertrek uit de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Spaanse rechters over een week verder met ondervragen Catalaanse politici

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vanochtend Catalaanse politici ondervraagd, onder wie ook regionaal parlementsvoorzitter Carme Forcadell. Wat er is gevraagd en geantwoord, is niet bekendgemaakt, maar inmiddels is wel duidelijk dat de rechtbank de ondervragingen met een week heeft opgeschort. Ze gaan op 9 november verder.

Ook is duidelijk dat de openbaar aanklager de rechters heeft gevraagd om de Catalaanse oud-bestuurders op te sluiten, zolang het onderzoek naar het uitroepen van de onafhankelijkheid loopt. Een besluit daarover is nog niet genomen.

In het conflict om Catalonië zijn sinds vandaag de rechtbanken aan zet. Vanochtend begon voor twee rechtbanken in Madrid het verhoor van Catalaanse politici vanwege het uitroepen van de onafhankelijkheid van de Spaanse regio. De afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont en vier van zijn voormalig kabinetsleden kwamen niet opdagen, ze zitten in België.

Arrestatiebevel

De president van de hoogste Spaanse rechtbank heeft Puigdemont gedreigd met een arrestatiebevel als hij niet komt opdagen voor verhoor. Hoogste rechter Lesmes noemt het "normaal" dat een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd. "Als iemand niet verschijnt, terwijl hij door een rechter is gesommeerd om te komen getuigen, dan volgt er in Spanje en in ieder ander EU-land normaal gesproken een arrestatiebevel", zei Lesmes tegen journalisten.

Met de uitspraak van de hoogste Spaanse rechter lijkt het er steeds meer op dat er een Europees arrestatiebevel voor de vijf Catalanen in België zit aan te komen. Het besluit daarover moet worden genomen door de rechter van het hooggerechtshof die de zaak behandelt, maar eerst moeten de negen oud-kabinetsleden van Puigdemont die wel zijn komen opdagen, worden gehoord. Onder hen is ook voormalig vice-president Junqueras.

Meewerken

De Belgische advocaat die door de afgezette Catalaanse leider in de arm is genomen, zei dat zijn cliënt wil meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten als die daarom vragen, maar "het klimaat is niet goed, het is beter om afstand te houden", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl