NOS NieuwsAangepast

Spaans hof: Puigdemont moet zich donderdag melden in Madrid

Puigdemont in Brussel: geen asielaanvraag

Het Spaanse hooggerechtshof heeft de Catalaanse leider Carles Puigdemont en dertien andere leden van de afgezette regering opgeroepen om donderdag voor de rechter in Madrid te verschijnen. De separatisten zijn aangeklaagd wegens opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld, in verband met het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Puigdemont is gisteren met enkele andere ministers naar Brussel gereisd en wil in België blijven tot hij garanties krijgt voor een eerlijke rechtsgang.

De onderzoeksrechter wil dat de Catalanen zich donderdag om 09.00 uur melden bij de rechtbank. Ze zei dat het ondervragen van de verdachten twee dagen zal duren.

Daarna moet de rechter oordelen of de verdachten in vrijheid of achter de tralies hun rechtszaak moeten afwachten.

De Catalaanse leider Puigdemont is in Brussel

Ook moeten de veertien aangeklaagde oud-bestuurders binnen drie dagen 6,2 miljoen euro op tafel leggen, liet de rechter weten. Dat bedrag komt volgens justitie overeen met de geschatte kosten van het illegaal verklaarde referendum over afscheiding van Spanje.

Voor het referendum is volgens Madrid belastinggeld misbruikt.

Zware straffen

Onder de Spaanse wet kunnen rebellie en opruiing bestraft worden met tientallen jaren gevangenisstraf.

Puigdemont verklaarde eerder vandaag dat hij niet naar België was gegaan omdat hij aan de rechter wil ontkomen, maar omdat hij vrijuit wilde spreken. Hij zei ook dat de aanklachten tegen hem en zijn ministers, en de zware straffen die boven hun hoofd hangen, getuigen van de agressie van de Spaanse autoriteiten.

Uitleveren

Als Puigdemont de oproep van het hof negeert, kan Madrid België vragen om hem uit te leveren of aan te houden. Dat zou de Belgische regering, die toch al in verlegenheid is gebracht door de 'zelfgekozen ballingschap' van Puigdemont, in een nog lastiger positie brengen, meent correspondent Rop Zoutberg.

Nadat het Catalaanse parlement afgelopen vrijdag de onafhankelijkheid uitriep, besloot Madrid de regering van Puigdemont af te zetten en het parlement in Barcelona te ontbinden. Tot na de verkiezingen die voor 21 december staan gepland, wordt Catalonië direct vanuit Madrid bestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl