Puigdemont blijft voorlopig in België, maar vraagt geen asiel aan
De afgezette regiopresident Puigdemont van Catalonië is niet naar Brussel gekomen om politiek asiel aan te vragen. Op een persconferentie zei hij dat hij naar Brussel is gekomen om "het Catalaanse probleem aan de orde te stellen in de hoofdstad van de Europese Unie".
Puigdemont is sinds gisteren in de Belgische hoofdstad. Volgens hem staan de Catalanen in hun recht. "We geven de regering niet op. We gaan door met ons werk. We verdedigen onze ideeën, ondanks alle tegenwerking." Hij riep opnieuw op tot een vreedzame dialoog en wil dat de Europese Unie in actie komt.
Hij riep ook ambtenaren in Catalonië op om "de Catalaanse waarden niet in de steek te laten". Hij wil dat ze de afgezette regering blijven steunen.
Voorlopig in Brussel
De regering van Puigdemont werd vorige week afgezet, nadat het Catalaanse parlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. De Spaanse vice-premier Sáenz de Santamaría is nu bewindvoerder in de regio.
Puigdemont zei dat hij niet in België is om zich aan vervolging te onttrekken. Hij wordt door de Spaanse justitie samen met andere Catalaanse leiders verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. Wel zei hij dat hij voorlopig in Brussel blijft. Voor hij terugkeert, wil hij garanties van de Spaanse regering op een eerlijk proces.
Uitslag verkiezingen accepteren
Puigdemont zei ook dat hij de uitslag van de regionale verkiezingen in december zal respecteren. Hij roept de Catalanen op om zijn regering te steunen en te helpen voorkomen dat de Spaanse overheid de Catalaanse instituties afbreekt.
Hij noemde de verkiezingen op 21 december een uitdaging die hij wil aangaan. Ook vroeg hij zich af of de regering van premier Rajoy de uitslag zal respecteren als de voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid winnen.
In Spanje heeft het hooggerechtshof inmiddels de ex-voorzitter van het Catalaanse parlement opgeroepen om te komen getuigen. Zij moet zich samen met vijf andere ex-parlementariërs op 2 en 3 november melden. Het Constitutioneel Hof heeft de uitkomst van de stemming in het Catalaanse parlement voor onafhankelijkheid opgeschort. Het hof onderzoekt of het het besluit in strijd is met de wet. In de Spaanse grondwet staat dat Spanje ondeelbaar is.