Catalaanse burgemeester wil 'niet op de knieën voor een onderdrukker'
Jozephine Trehy
Verslaggever NOS Radio 1 Journaal, nu in Catalonië
Jozephine Trehy
Verslaggever NOS Radio 1 Journaal, nu in Catalonië
"Hij is onze president, dat blijft hij." Burgemeester Miquel Forns van de toeristische badplaats Sitges is niet van plan om het portret van de afgezette regiopresident Puigdemont weg te halen uit de raadszaal, ook niet nu die Catalonië heeft verlaten. "Ik ga niet snel op de knieën voor een onderdrukker", zegt hij met oog op de Spaanse regering in Madrid.
Hetzelfde geldt voor de Spaanse vlag, die eigenlijk op het dak van het gemeentehuis hoort te wapperen. De burgemeester vertikt het. Forns realiseert zich dat hij daarmee een strafbaar feit pleegt, maar dat weerhoudt hem niet. Er loopt al een juridisch onderzoek naar hem, net als naar 750 andere Catalaanse burgemeesters, voor het faciliteren van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober.
'Gewone dag'
Deze maandag was de eerste werkdag nadat de Spaanse regering artikel 155 in werking stelde en het Catalaanse regiobestuur naar huis stuurde. Maar voor burgemeester Forns was het toch een maandag als alle andere. Er is 's ochtends overleg met de politie en met zijn persvoorlichter plant hij interviewafspraken.
Sinds zijn zestiende is Miquel Forns al politiek actief. Hij is een groot voorstander van onafhankelijkheid van Catalonië. Dat afscheiding van Spanje zonder steun van de Europese Unie negatief kan uitpakken voor Sitges gelooft hij niet.
Hij kent de verhalen van de ondernemers die dreigen te vertrekken als de afscheiding een feit is. "Maar uiteindelijk komen er weer nieuwe restaurants en bedrijven voor in de plaats", denkt de burgemeester.
De toeristen blijven volgens hem ook wel komen. Voor het strand, het weer, de musea en de omgeving.