De afgezette Catelaanse vice-president Junqueras verscheen wel bij de Spaanse rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Geen Puigdemont bij Spaanse rechtbank, wel andere Catalaanse bestuurders

Zoals verwacht heeft de Catalaanse leider Puigdemont zich niet gemeld bij een rechtbank in Madrid. Het Spaanse hooggerechtshof had Puigdemont en dertien andere leden van de afgezette Catalaanse regering gesommeerd om daar om 09.00 uur te verschijnen voor een verhoor, maar er zijn er maar enkele.

Puigdemont zit nog in Brussel met vier andere Catalaanse bestuurders die zijn afgezet. Hij zei daar eerder dat hij garanties wil voor een eerlijke rechtsgang. Nu Puigdemont is weggebleven, kan Spanje een verzoek tot arrestatie en uitlevering doen aan België.

Onder de Catalaanse oud-bestuurders die wel naar de rechtbank kwamen, was onder anderen Oriol Junqueras, die vice-president was in Puigdemonts afgezette Catalaanse kabinet. Verwacht wordt dat er nog een oud-minister en ongeveer vijftien anderen verschijnen voor de Spaanse rechters.

Video-verbinding

De Belgische advocaat van de Catalaanse oud-president heeft voorgesteld dat Puigdemont toch getuigt in de rechtszaak, maar dan via een video-verbinding of door middel van een verhoor in Brussel. "Het is de vraag of de rechters ingaan op dat verzoek", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ik denk het haast niet."

De president van het Spaanse Hooggerechtshof noemde het vandaag "normaal'' dat een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd als Puigdemont zich niet meldt voor verhoor.

Als er een Europees aanhoudingsbevel volgt, gaat de klok lopen: "Dat betekent dat we weer twee maanden verder zijn alvorens Puigdemont en de vier oud-ministers die nog in België zijn, kunnen worden uitgeleverd aan Spanje", zegt Zoutberg. "Let wel, in diezelfde periode zijn de verkiezingen in Catalonië en als ze vanwege een uitleveringsverzoek vastzitten in België is hun actieve deelname aan die verkiezingen gewoon uitgesloten."

Paspoort inleveren

In een zaak die tegelijkertijd voor het Hooggerechtshof dient, moeten zes Catalaanse parlementsleden voor de rechter komen. Een van hen is de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell, die al jarenlang een van de leiders is van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Het kan zijn dat degenen die nu voor de rechtbank verschijnen, worden vastgezet vanwege vluchtgevaar, maar volgens Zoutberg ligt dat niet voor de hand: "Waarschijnlijker is het dat ze hun paspoort moeten inleveren. Dat is in eerdere gevallen ook gebeurd."

Demonstranten

Bij de ingang van de rechtbank in Madrid stonden zowel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid van Catalonië. Een groep met onder meer andere Catalaanse bestuurders is naar Madrid gereisd om degenen die voor de rechtbank gedaagd zijn, te steunen. Sommige van hen schreeuwden leuzen als "vrijheid, vrijheid!" en "we zijn niet bang".

De Spaanse politie hield bij de rechtbank ook tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië tegen, die de politici "lafaards" toeschreeuwden en "naar de gevangenis, naar de gevangenis" riepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl