HH | Leo Vogelzang
NOS NieuwsAangepast

'Gouden tip in zoektocht naar daders Bende van Nijvel'

Ruim dertig jaar nadat de Bende van Nijvel zijn laatste gewelddadige overval heeft gepleegd, wordt de Belgische bende waarschijnlijk alsnog ontmaskerd. Die verwachting spreekt slachtofferadvocaat Jef Vermassen uit tegen de Belgische zender VTM.

"Ik denk dat de gouden tip binnengekomen is die de zaak van de Bende van Nijvel kan ophelderen", zegt Vermassen. Over de precieze inhoud van de "doorslaggevende verklaring" zegt Vermassen niets. De tip is volgens de advocaat "een openbaring over wie erachter zit". Het verklaart volgens hem "hoe het mogelijk is dat zo'n aanslag gebeurt zonder dat de politie tussenbeide is gekomen".

De verklaring kwam twee weken geleden binnen, zegt Vermassen, kort na het nieuws dat de politie nieuwe informatie op het spoor was. Een voormalig lid van de rijkswacht van de politie zou op zijn sterfbed hebben verklaard dat hij bendelid 'de Reus' was. Sindsdien lijkt het onderzoek in een stroomversnelling te zijn geraakt. Gisteren maakte de Belgische minister van Justitie bekend dat het vijfkoppige onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel wordt uitgebreid met nog eens vijf onderzoekers.

Buitensporig veel geweld

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 zeventien overvallen op onder meer warenhuizen, supermarkten en restaurants. Daarbij werd buitensporig veel geweld gebruikt. Bij elkaar doodden de bendeleden 28 mensen. Ze maakten omgerekend 150.000 tot 175.000 euro buit.

Over wat de motieven waren van de bende doen de wildste verhalen de ronde. Een van de meer gangbare theorieën, dat leden van de rijkswacht betrokken waren bij de bende, lijkt bevestiging te vinden in de laatste ontwikkelingen. "Het onderzoek naar de dadergroep werd gedaan door de daders zelf", zei Belgische onderzoeksjournalist Douglas de Coninck onlangs tegen de NOS. Zo zou de naam van de Reus al tientallen jaren bekend zijn bij de Belgische politie, maar heeft die er niets mee gedaan.

Advocaat Vermassen zegt tegen VTM dat hij de afgelopen weken meerdere getuigenverklaringen heeft gehoord. "Het gaat om getuigen van het eerste uur die nooit au sérieux genomen zijn. Sommigen vertellen dat ze op verregaande wijze geïntimideerd zijn. Maar het gaat ook over mensen die in de onderzoekscel zaten of ex-rijkswachters die dingen hebben meegemaakt. Die willen getuigen, maar wel op voorwaarde dat het in vertrouwen kan." Verschillende bendeleden leven volgens Vermassen nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl