BELGA
NOS NieuwsAangepast

'De Reus van de Bende van Nijvel ontmaskerd'

De Belgische politie heeft nieuwe sporen gevonden in de speurtocht naar de Bende van Nijvel. Volgens Belgische media is een van de bendeleden, 'De Reus', ontmaskerd. Het zou een voormalig rijkswachter zijn, die eind jaren zeventig lid was van de elite-eenheid Groep Diane.

De ex-rijkswachter is twee jaar geleden overleden. Hij zou op zijn sterfbed aan een familielid hebben opgebiecht dat hij 'De Reus' uit de Bende van Nijvel was. Bij de reeks overvallen die de bende pleegde, werd een van de daders door de politie omschreven als 'De Reus'.

De familie van de man is na die bekentenis naar justitie gegaan. Politie en justitie in België spreken voorlopig van interessante informatie, maar hebben nog geen harde bewijzen gevonden. Mocht het spoor kloppen, dan hopen de onderzoekers dat het leidt naar de identiteit van de andere bendeleden.

De man werd volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws kort voor de eerste overval van de Bende van Nijvel ontslagen als lid van de elite-eenheid, en teruggestuurd naar de reguliere Rijkswacht.

De krant schrijft verder dat de politie heeft ontdekt dat hij op de dagen van de bloedigste overvallen van de Bende, eind 1985, telkens verlof had.

Daarnaast had hij in de tijd dat de Bende de laatste twee overvallen pleegde een voetblessure. Na de overval op een Delhaize-supermarkt in Aalst zeiden getuigen dat een van de bendeleden mank liep.

Gewelddadig

De Bende van Nijvel (de naam is door de pers bedacht) pleegde tussen 1982 en 1985 bij elkaar zeventien zeer gewelddadige overvallen op onder meer warenhuizen, supermarkten en restaurants.

Bij elkaar doodden de bendeleden 28 mensen. Ze maakten omgerekend 150.000 tot 175.000 euro buit.

Om de bende en de leden hangt nog altijd een waas van mysterie. 35 jaar na de eerste overval is nog steeds geen enkel lid van de bende geïdentificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl