De bende had het vooral gemunt op supermarktketen Delhaize Photo News

Rechercheurs die speuren naar de daders die bij de beruchte Bende van Nijvel hoorden hebben langer tijd om hun onderzoek te doen. Dat komt door een wetswijziging die de Belgische minister van Justitie wil doorvoeren. Gevolg is dat de verjaringstermijn voor misdrijven waar levenslang op staat wordt verlengd van 30 naar 40 jaar. 

De wet is al goedgekeurd door de federale ministerraad. Het parlement moet zich er nog over uitspreken, maar dat lijkt een formaliteit. De wet moet eind dit jaar ingaan. In november van dit jaar is het 30 jaar geleden dat de Bende van Nijvel de laatste overval pleegde op een supermarkt van Delhaize, in Aalst. 

Gewelddadig

De Bende van Nijvel pleegde in de jaren 80 zeer gewelddadige overvallen, inbraken en diefstallen. Daarbij werden 28 mensen gedood, meer dan 40 mensen raakten gewond. Ze hadden het ook gemunt op filialen van de Delhaize-supermarkten. De laatste overval was op 9 november 1985 en dat was de bloedigste. In Aalst vielen toen acht doden.     

Het grote aantal slachtoffers in verhouding tot de beperkte buit van de overvallen heeft in België tot veel complottheorieën geleid. Het is nooit duidelijk geworden wie er bij de bende betrokken waren en waarom ze zo gewelddadig opereerden.

Eind vorig jaar werd er nog een verdachte aangehouden. Een dag later moest hij weer worden vrijgelaten omdat er tijdens een huiszoeking niets gevonden werd dat wees op zijn betrokkenheid. Ook eerdere verdachten moesten allemaal worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.  

STER reclame